Sarajevo | Construction News
- Pozitiv
- Fresh Boarder
- Objave: 8
- Thank you received: 0
Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.
- Charmed
- Gold Boarder
- Objave: 169
Plasim se na sta ce to liciti jer oni nemaju osjecaj za estetiku. Ne znam sta se ovo desava u posljednje vrijeme pa se grozni objekti grade po gradu a to su SPO Kumrovec II, Ovaj objekat C45 koji lici na Moju Maltu, SPO Podgaj-Tekija, Dvor itd. Kulminacija je ova Tibra. Kako sam uvijek optimistican nadam se da su dosli pameti i da ce konacno nesto pristojno izgraditi ali vodjen dosadasnjim primjerima, sumnjam. Ali Otoku u roku od par mjeseci doslovno unistise, 3 objekta u par metara i ne zna se koji losije izgleda
Mozemo li ocekivati u skorije vrijeme nesto slicno S2 Novo Sarajevo? Taj primjer bi ostali trebali slijediti.
- Fache
- Platinum Boarder
- Objave: 909
- Thank you received: 5
Načelnik Općine Trnovo u FBiH Ibro Berilo, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hamdija Efendić i izvršni direktor firme "Buroj Property Development" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Ismail Ahmed potpisali su danas u Sarajevu ugovor o izradi prve faze regulacionog plana "Sportskog-rekreacionog centra Bjelašnica – Donja Grkarica – Prečko polje – Kolijevka".
Potpisivanje ugovora rezultat je pregovora između predstavnika Općine Trnovo i kompanije Buroj Property Development, a vezano za izgradnju integrisanog turističkog grada na području općine Trnovo u čiju realizaciju će biti uloženo 930 miliona eura (oko 1,8 milijardi KM).
Predviđeno je da će realizacijom ovog projekta biti izgrađen najveći i najskuplji turistički kompleks na području Jugoistočne Evrope.
Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kazao je da je ovo historijski dan za BiH i Trnovo.
"Do sada je realizirano 70 posto administrativnog posla, a naredni korak je eksproprijacija zemlje u iznosu od dva miliona KM, što će biti urađeno u sljedećih 60 dana", kazao je Berilo.
Direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hamdija Efendić pojasnio je da će izradom regulacionog plana biti osigurana putna komunikacija prema novom turističkom gradu.
Direktor kompanije Buroj Property Development Ismail Ahmed poručio je da će ova firma raditi proaktivno s ciljem da izgradnja naselja krene što prije.
"Za deset godina BiH će biti zemlja prilika i velikih mogućnosti, s velikim brojem radnih mjesta, a svaki investitor sanjat će da bude vlasnik makar jednog metra zemlje u BiH", poručio je Ahmed.
Ovo nije “tašna-mašna” projekat
U izjavi za Poslovni portal eKapija.ba nakon potpisivanja ugovora, Berilo je spomenuo da je ugovor trebao biti potpisan u Dubaiju nakon Ramazana.
"Na moj poziv izvršni direktor firme 'Buroj' Ismail Ahmed došao je u Sarajevo i potpisao ugovor, čime je čitava stvar ubrzana za više od mjesec dana. Ovo je najveća investicija na Balkanu i veća je od 'Beograda na vodi'. To govori da ovo nije projekat 'tašna-mašna', već je to projekat koji će ne samo razviti prostor općine Trnovo, nego će biti otvorene i hiljade novih radnih mjesta. Općina Trnovo će krenuti naredne godine sa edukacijom kadrova, posebno mlađih stanovika Trnova, koji bi željeli raditi u budućem turističkom gradu", rekao je Berilo.
ekapija.ba
To je tvoje pravilo, moje ne
- xYz
- Topic Author
- Administrator
Simboličnim polaganjem temeljca jučer je ozvaničen početak izgradnje zgrade Kantonalne javne ustanove "Porodično savjetovalište".
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Karolina Karačić ističe da se izgradnjom te zgrade doprinosi i podršci obitelji koja je u bh. društvu u tranzicijskim procesima uistinu ugrožena.
''To je važna institucija koja će pružiti podršku našoj obitelji, a nema svoju zgradu. Sredstva od oko 199.000 KM izdvojena su iz budžeta KS-a, a osigurano je i oko 300.000 KM kreditnih sredstava. Smatramo da će to biti dovoljno za realizaciju prve faze'', kazala je.
Ukupna vrijednost tog projekta je oko dva miliona KM. U skladu s protokolom, koji je prošle godine potpisan između resornog ministarstva i Zavoda za izgradnju KS-a kao implementatora projekta, radovi bi trebali biti završeni do 2017. godine.
Djelatnost "Porodičnog savjetovališta" je porodično i grupno savjetovanje, tretmani, naučnoistraživačka proučavanja i publikovanja, te druge djelatnosti koje imaju za cilj harmoniziranje porodičnih odnosa.
Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!
- Fache
- Platinum Boarder
Nakon što je portal Klix.ba jučer objavio priču o biciklističkoj stazi koja na Alipašinom Polju prolazi direktno kroz stajalište za autobus, oglasio se i izvođač radova, KJKP Rad iz Sarajeva.
Iz KJKP Rad navode kako biciklistička staza, čiju izgradnju finansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, još uvijek nije završena i to je jasno naznačeno na tablama na kojima piše: BICIKLISTIČKA STAZA U IZGRADNJI.
"Tek kada bude završena i zvanično predata na korištenje građanima Sarajeva, moći će se govoriti o pogreškama i manama koje su eventualno napravljene. Naravno da staza neće prolaziti kroz autobuska stajališta jer će ona biti izmještena, a Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, kao jedan od investitora, je već poslala zahtjev preduzeću Europlakat za izmještanje stajališta", navode iz ovog preduzeća.
Izvođač radova na izgradnji biciklističke staze je KJKP Rad, a u ovoj fazi izgradnje, staza prolazi samo kroz općinu Novi Grad, sa obje strane saobraćajnice Bulevar Meše Selimovića.
klix.ba
- Fache
- Platinum Boarder
Izvođenje pripremnih radova za izgradnju Univerzitetske biblioteke u Kampusu počet će najesen, nakon što Univerzitet u Sarajevu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH provede proceduru za izbor najpovoljnijeg izvođača radova.
Najavio je ovo rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić.
Ovakva procedura precizirana je Sporazumom o realizaciji Projekta izgradnje i opremanja pomenute biblioteke iz budžeta Kantona Sarajevo za ovu godinu kojeg je sa rektorom Avdispahićem potpisao ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović.
"S obzirom na to da je Vlada u prethodnom sazivu dala saglasnost za prihvatanje sredstava Saudijskog razvojnog fonda od 17.187.500,00 eura za izgradnju i opremanje biblioteke, što je najveći grant ove vrste, te se obavezala da će u budžetu KS-a osigurati potrebna nedostajuća sredstva od 3.162.500,00 eura ili 6.185.312,37 KM, aktuelna Vlada je u ovogodišnjem budžetu planirala miliona KM", istakao je ministar Kazazović.
Dodao je kako će ova biblioteka biti jedna od najmodernijih i najbolje opremljenih u regiji.
Oslobođenje
- Fache
- Platinum Boarder
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima 16. jula ove godine obišao je radove na rekonstrukciji objekta JU “Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo” na Grbavici.
U toku je realizacija III faze radova koja predviđa izvođenje građevinsko-zanatskih radova na zamjeni preostale stare fasadne opne na jugoistočnoj, sjeveroistočnoj i dijelom na jugozapadnoj strani objekta. Do sada su završeni radovi na sanaciji sjeveroistočne fasade i dio jugoistočne fasade Centra. Izvođač radova je „Kristal - Komerc“ iz Konjica, dok stručni nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Vrijednost treće faze radova je oko 206.000 KM.
Realizacija projekta sanacije i rekonstrukcije objekta JU „Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo“ do sada je kroz prve dvije faze, obuhvatila sanaciju dijela zgrade Centra (građevinsko – zanatski i instalaterski radovi na dijelu fasade i u prizemlju objekta) u kojem su smješteni sala za vjenčanja i Centar za razvoj karijere opremljen najsavremenijom tehničkom opremom. U drugoj fazi su izvedeni radovi na izgradnji novog kraka stepeništa, vanjsko uređenje koje podrazumijeva izradu platoa ispred glavnog ulaza te izradu šetnica uz zapadnu i sjevernu stranu objekta, te prema novom ulazu. Općina Novo Sarajevo je za realizaciju prve dvije faze uložila sredstva u iznosu od 630.000 KM.
novosarajevo.ba
- Charmed
- Gold Boarder
- Objave: 169
- Admir
- Administrator
Charmed wrote: Tek se vratih s puta i vidim otvoren Courtyard. Na slikama predivno izgleda, posebno u nocnim satima pa me zanima, ukoliko Admire znas, da li ce i inace biti osvjetljen na onaj nacin ili je to samo na otvorenju? I otkrij nam ima li kakvih novih projekata (vecih) na vidiku, znam da smo svi dosadni s tim, ali kad smo fanatici po tom pitanju, ne zamjeri nam
Iskreno ne znam, s obzirom da sam trenutno na putu tako da nisam ni prisustvovao otvorenju... Bice nesto samo strpljenja
Sei bella come un gol al 90´!
- Admir
- Administrator