Isa-begov hamam | İsa Bey Hammami

25 Avg 2012 18:45 - 27 Nov 2018 11:58 #2130 by Admir
PHOTO UPDATE 25.08.2012.





Više fotografija na linku projekta: Isa-begov hamam - rekonstrukcija

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

22 Nov 2012 20:35 #2585 by Admir

Na proljeće obnova Isa-begovog hamama

Bit će obnovljen onako kako je izgledao prije više od 100 godina. Uz sadržaje koje ima jedno tursko kupatilo,saune, izgradit će se manji hotel u osmanskom stilu.



Finansijer je Direkcija za vakufe Republike Turske.Vrijednost donacije je 3 miliona turskih lira

Rekonstrukcija teško oštećenog Isa-begovog hamama treba da počne na proljeće 2013. godine. Radove će izvoditi turska firma specijalizirana za kulturno-historijske spomenike u okviru normi zaštite federalnog Zavoda za zaštitu spomenika.

Prema projektu rekonstrukcije, objekat će dijelom zadržati prvobitna projektna rješenja Josipa Vancaša iz 1890. godine.

Izjava Projektanta Dakle hamam će vratiti unutra one sadržaje koje je preinačio posljednji vlasnik preduzeće Higijena, uz to je omogućeno da se napravi jedan butik i hotel.
Fasada Vancaša će zablistat, a nju su mnogi zaboravili.

Vakufska direkcija u dogovoru sa Zavodom opredijelila se i za gradnju hotela. Prema zakonu o zaštiti, nakon obnove, spomenici se moraju održavati. Kako Direkcija nema kapaciteta, hamam i hotel će dati u zakup turskom bizismenu...

Hotel će biti malog kapaciteta opremljen u ranoosmnskom stilu.

Sada se čeka da Direkcija za vakufe Republike Turske raspiše novi tender i donese pravilnik koji omogućava direktne pregovore sa izvođačima. Prethodni tender poništen je, jer su ponuđači tražili više novca od donirane sume.


(TVSA/sa-c.net)
[/i]

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

16 Dec 2012 19:15 #2769 by Admir
Zeleno svjetlo za obnovu Isa-begovog hamama



Vakufska direkcija BiH dobila je građevinsku dozvolu za obnovu Isa-begovog hamama, čime su pripreme za početak radova, što se tiče ove institucije, ušle u završnu fazu, kazao je mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZBiH, napominjući da je Direkcija prikupila sve neophodne saglasnosti, uradila projekat, ali i nekoliko njegovih revizija, statiku, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju.

Dakle, građevinska dozvola federalnog Ministarstva prostornog uređenja zvanično je zeleno svjetlo za izvođenje radova na rehabilitaciji Isa-begova hamama u Sarajevu, u Ulici Bistrik br. 1, a koji pripada nacionalnom spomeniku, graditeljskoj cjelini Careve džamije sa Isa-begovim hamamom. Obnova će se izvoditi u skladu sa glavnim projektom, koji je izradio Studio URBING d.o.o. Sarajevo.

"Za IZ, odnosno Vakufsku direkciju, ovo je vrlo značajan trenutak, utoliko prije što znamo kroz šta smo prethodno prošli", ističe Zajimović.

Istovremeno, Glavna direkcija vakufa pri vladi Republike Turske, koja je, kao vid pomoći narodu BiH, izdvojila tri miliona maraka za obnovu Isa-begovog hamama, upravo je izmijenila pravilnik za odabir izvođača obnove objekata osmanske baštine.

Prije oko mjesec poništen je u Turskoj raspisani tender za izvođenje radova na Isa-begovom hamamu, zbog velike razlike između onoga što su potencijalni izvođači zahtijevali i onoga što im je, prema dotadašnjem pravilniku, Ured za vakufe Turske vlade mogao odobriti: "Svi ti izvođači moraju imati certifikat i svi su se oni već istakli na velikim graditeljskim poduhvatima revitalizacije osmanskog naslijeđa izvan Turske", ističe Zajimović, kojem su turski partneri saopćili da će se iznova započeta tenderska procedura najvjerovatnije završiti za tridesetak dana.

Iako je početak radova na Isa-begovom hamamu prvobitno bio predviđen za ovogodišnji oktobar, to što se prenosi u sljedeću godinu, smatra Zajimović, neće ni u čemu bitnom dovesti u pitanje generalnu dinamiku obnove hamama: "Posebno je važno da ni već poznati zakupac tog objekta, a koji će biti moderno-staroosmanska verzija hotela, s 19 soba i s dva apartmana, nije doveo u pitanje svoj angažman", kaže Zajimović, uvjeren da će hamam u budućoj ukupnoj turističkoj ponudi Sarajeva biti vrlo tražen. Vakufska direkcija je prvobitno kontaktirala neke od ovdašnjih poznatih hotelijera, pokušavajući ih pridobiti za gazdovanje hamamom, no, nijedan od njih, tvrdi Zajimović, nije pokazao zainteresovanost.

"A nama je cilj da zdanje, kada bude završeno, ne stoji zatvoreno niti jedan dan. Ovaj turski biznismen, koji je, inače, već otvorio svoju firmu u Sarajevu i izvršio sve neophodne zakonske pripreme, pokazao se idealnim partnerom, utoliko prije što on već ima značajno iskustvo s revitaliziranim osmanskim objektima", ističe Zajimović.

Isa-begov ili Carev hamam iz 1462. godine sagradio je treći beg osmanske pokrajine Bosne i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara Isa-beg Ishaković. Vremenom je hamam oštećen, a 1889. i gotovo potpuno nestao u prvobitnom liku, no, dvije godine kasnije ponovo je sagrađen, i to po nacrtu arhitekte Josipa Vancaša. Dio tadašnjeg zdanja je urađen po uzoru na stari hamam, a drugi je postao moderno kupatilo.
(Oslobodjenje/foto:sa-c.net)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

08 Jan 2013 13:57 - 08 Jan 2013 13:58 #2883 by Admir
Na proljeće počinje obnova Isa-begovog hamama



Iako je bilo najavljeno da će obnova Gazi Isa-begove banje početi u oktobru prošle godine, do toga nije došlo.

Prema pisanju Dnevnog avaza, radovi na ovom objektu trebali bi početi na proljeće ove godine, a ako sve bude teklo po planu, radoviće biti završeni do kraja godine. Radovi mogu početi odmah po završetku tendera.

Direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zaimović istakao je da su od Ministarstva prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine dobili građevinsku dozvolu za rekonstrukcijuovog kulturno-historijskog spomenika.

Hamam će biti obnovljen u izvornom stilu s autentičnim središnjim dijelom gdje se nalaze tusko kupatilo i saune. Objekt će imati i hotelski karakter.

Ranije je Senaid Zaimović istakao kako će hotel raspolagati sa 19 soba i dva apartmana i bit će dat u zakup. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.

Projekat obnove Gazi Isa-begove banje finansirat će Vlada Republike Turske putem svoje vakufske direkcije sa oko tri miliona KM.


(Foto: dokumentacija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika)
(Radiosarajevo.ba)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

12 Feb 2013 09:30 - 12 Feb 2013 09:30 #3096 by Admir
Turska firma obnavljat ce najstarije gradsko kupatilo

Izabrana je turska firma koja će, kada to budu dozvoljavali vremenski uvjeti, otpočeli obnovu Isa-begovog hamama, najstarijeg gradskog kupatila koje je godinama propadalo i nije služilo namjeni.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH, pojašnjava da je vlada Republike Turske, koja putem svoje vakufske direkcije sa 1,5 miliona eura finansira obnovu hamama, izabrala izvođača, ali će ime firme otkriti tokom ove sedmice, nakon što potpišu ugovor.

"Naše firme moći će biti kooperanti glavnom izvođaču, firmi koja ima bogato iskustvo u rekonstrukciji starih objekata. Njihov tim doći će u Sarajevo u narednih desetak dana pa ćemo dogovoriti detalje" - kaže Zajimović.

Dodaje da će najprije biti detaljno očišćena unutrašnjost te da će morati porušiti oštećene zidove, ali se vanjski izgled ne smije dirati jer je pod zaštitom države.


(Dnevni avaz/sa-c.net)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

19 Jul 2013 09:30 #3618 by Admir
Uklonjeni pregradni zidovi i postavljeni novi temelji



Nakon završetka čišćenja objekta, nastavljena je sanacija Isa-begovog hamama, najstarijeg gradskog kupatila koje se nalazi u blizini Careve džamije.

"Završeno je uklanjanje pregradnih i ostalih zidova čije je rušenje predviđeno projektom. Osim toga, urađeni su novi temelji u unutrašnjosti hamama, tako da se radilo i na statici. Radovi napreduju u skladu s dinamikom predviđenom projektom i zadovoljni smo" - pojašnjava direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović.

Rok za završetak radova je 500 dana, a Zajimović se nada da će sve biti okončano i prije ovog ugovorenog termina.

Izvođač radova je turska firma "Erbu", a finansira ih Vakufska direkcija Turske s gotovo tri miliona KM. S obzirom na to da je riječ o nacionalnom spomeniku BiH, redovni nadzor nad sanacijom obavlja Federalni zavod za zaštitu spomenika. Prema projektu, dio hamama ostat će u okviru objekta, a lijevi i desni dio bit će pretvoreni u hotel.
(Dnevni avaz)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

20 Jul 2013 08:03 #3627 by Admir
20.07.2013.


Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

21 Jul 2013 08:45 #3628 by Admir
Isa-begov hamam uskoro u novom ruhu

U toku su radovi na obnovi Isa-begovog hamama. Do sada je završeno kompletno čišćenje hamama i uklanjanje zidova čije rušenje je predviđeno projektom. Urađeni su i novi temelji u unutrašnjosti hamama, tako da se radilo i na statičkom dijelu. Radovi napreduju u skladu sa dinamikom predviđenom projektom.

Izmjena pravila

"Isa-begov hamam je kao i mnogi drugi objekti u gradu Sarajevu nacionaliziran. Vakufska direkcija je 2005. godine sa Općinom Stari Grad potpisala sporazum o privremenom povratu hamama kako bi izvršila njegovu rekonstrukciju i stavila ga u funkciju. Isa-begov hamam bio je u ruševnom stanju. Isti je proglašen kulturno-historijskim spomenikom. Zbog svoje vrijednosti i kompleksnosti rekonstrukcije bilo je neophodno izdvojiti veliki dio sredstava za rekonstrukciju. Ta sredstva Islamska zajednica u BiH nije imala i nije bila u mogućnosti sama finansirati radove. Pregovori sa Direkcijom vakufa Republike Turske dugo su trajali i oni su imali jedno ograničenje", objašnjava Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, zašto se na obnovu ovako dugo čekalo.

Prema pravilima Direkcija za vakufe Republike Turske nije mogla direktno investirati, odnosno ulagati finansijska sredstva u drugu državu. Nakon inicijative Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH pokrenuta je procedura izmjene tih pravila i ista su izmijenjena. Izmjenom pravila Direkciji za vakufe Republike Turske dopušteno je ulaganje u objekte u drugim državama i rekonstrukcija Isa-begove banje prvi je njihov projekt koji finansiraju van granica Turske.

"Kompletnu proceduru oko izbora izvođača radova provodila je Direkcija vakufa Republike Turske. Možda djeluje da je prošlo dosta vremena za rekonstrukciju, ali kada sagledamo koje su sve aktivnosti urađene da bi došlo uopće do rekonstrukcije, onda možemo slobodno reći da smo to sve uradili u razumnom vremenskom okviru", ističe Zajimović.

Vakufska direkcija IZ-a u BiH izvršila je sve tehničke pripreme za realizaciju projekta; iz svojih sredstava je finansirala izradu glavnog projekta, prikupljanje neophodne dokumentacije kao i obezbjeđivanje svih dozvola za početak radova. Radove na rekonstrukciji Isa-begovog hamama finansira Direkcija za vakufe Republike Turske i vrijednost radova je više od milion eura.

Tursko kupatilo

"Mi smatramo da je Isa-begov hamam projekat svih domaćih institucija, ali posebno nas raduje činjenica da je ovo i projekt svih građana Sarajeva. A posebno nam je drago što mi kao zajednica imamo priliku da obnavljamo nešto što je toliko vrijedno i od općeg interesa svih građana. Time dokazujemo da je Islamska zajednica dostojan titular svih vakufa u BiH i da je vakuf ponovo u funkciji izgradnje i obnove grada Sarajeva. Sve domaće institucije u tehničkom i administrativnom smislu podupiru i prate ovaj projekt. Federalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika vrši nadzor nad izvođenjem radova, što je garancija da će i projekt biti uspješno realiziran", pojašnjava Zajimović i naglašava kako je rok za završetak radova 500 dana, te kako će hamamu biti vraćena funkcija u toku slijedeće godine.

Središnji dio hamama sa turskim kupatilom će ostati i isti će biti u funkciji. Ostali dio hamama, odnosno lijevi i desni krak će biti uređeni u hotel. Kompletan hamam je definiran kao manji hotel visoke kategorije. Dakle, hamam će imati sve sadržaje i usluge koje inače pružaju hoteli, s tim da će imati i dodatne sadržaje kojih grad Sarajevo trenutno nema.

"Sadržaje hamama će moći koristiti svi gosti koji budu posjećivali ovaj objekt u skladu sa procedurama koje budu uređene u tom periodu, iako će detalji biti poznati tek nakon završetka rekonstrukcije što je sada prioritet", zaključio je direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.
(Oslobodjenje)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

24 Jul 2013 16:18 #3653 by Admir
Počelo zidanje pregradnih zidova u Isa-begovom hamamu

Po okončanju pripremnih radova, čišćenja objekta, rušenja starih dotrajalih zidova te postavljanja novih temelja danas je počelo zidanje novih pregradnih zidova u unutrašnjem dijelu Isa-begovog hamama, najstarijeg gradskog kupatila koje se nalazi u blizini Careve džamije.

Kako su nam kazali na gradilištu, radovi napreduju utvrđenom dinamikom pa bi sanacija ovog nacionalnog spomenika mogla biti završena prije ugovorenog roka od 500 dana.

Izvođač radova je turska firma "Erbu", a finansira ih Vakufska direkcija Turske s gotovo tri miliona KM. Nadzor je povjeren Federalnom zavodu za zaštitu spomenika.

Predviđeno je da dio hamama ostane u središnjem dijelu, dok će njegovi lijevi i desni krak biti pretvoreni u hotel. Tokom obnove objekta bit će ostavljena izvorna fasada koju je projektovao Josip Vancaš. Hotel će raspolagati s 19 soba i dva apartmana, a sav namještaj bit će u staroosmanskom stilu.
(Dnevni avaz)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

10 Avg 2013 19:42 #3735 by Admir
Isa-begov hamam mogao bi biti završen i prije roka

Restauracija Isa-begovog hamama, prema riječima Senaida Zajimovića, direktora vakufske Direkcije BiH, odvija se planiranom dinamikom.

Kako nam je kazao, nakon radne posjete delegacije Direkcije vakufa Republike Turske, koja vrši monitoring nad radovima, ustanovljena je velika efikasnost, što može rezultirati i ranijim završetkom projekta restauracije.

"Davut Gazibenli, direktor Ureda za projekte koji se izvode izvan Turske, te Suat Giraj, šef Odjela za restauraciju i rekonstrukciju vakufskih objekata, zadovoljni su dosadašnjim aktivnostima i dinamikom radova. Moguće je da, ako se radovi nastave ovim tempom, izgradnja bude finalizirana za manje od 500 dana, koliko je planirano" - kazao je Zajimović.

Trenutno radnici zidaju unutrašnje pregradne zidove, a popravljaju i oštećenja na vanjskim zidovima.

"Kupatilo postepeno poprima planirani izgled. Trudit ćemo se da maksimalno iskoristimo prostor, kako u objektu tako i u bašti koja će se nalaziti u okviru hamama" - pojasnio je Zajimović.
(Dnevni avaz)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.132 seconds

 

Top