World | Construction News

27 Avg 2012 07:35 - 27 Nov 2018 14:35 #2134 by Admir
Planira se obnova Westminsterske palate



Britanski poslanici razmatraju plan, prema kojem bi, zgrada parlamenta u narednih pet godina mogla biti zatvorena zbog renoviranja.

Portparol britanskog parlamenta navodi da je u toku istraživanje o dugoročnom renoviranju Westminsterske palate i o nalazima će biti razgovarano do kraja godine.

U januaru je britanski BBC je objavio izvještaj u kojem se navodilo da su primijećene pukotine u zgradama palate i da je toranj u kojem je čuveno zvono Big Ben počeo da se naginje u toj mjeri da kod zvaničnika izaziva veliku zabrinutost.

U Westminsterskoj palati sjednice održava Gornji dom - Dom lordova i Donji dom - Dom komuna.

Radovi na obnovi palate su u toku, ali izvor iz parlamenta rekao je britanskim medijima da "škripe".

Prema pojedinim izvještajima, zdanje je prepuno miševa, dok su vodovodni i električni sistemi zastarjeli.

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

24 Sep 2012 14:12 - 24 Sep 2012 14:13 #2288 by Admir

Navijači odlučuju: Novi stadion ili obnova Camp Nou-a



Opća skupština navijača Barcelone glasala je jučer za referendum o tome treba li graditi ili ne novi stadion, a koji bi se održao u sezoni 2014./2015 ili 2015./2016., objavio je katalonski klub na svojim internetskim stranicama.


"Sociosi su većinom - sa 75,38 posto glasova - podržali održavanje referenduma o projektu novog Camp Noua", objavila je Barça.

Prilikom predstavljanja projekta dopredsjednik kluba zadužen za ekonomske poslove Barçe Javier Faus je skupštini navijača objasnio da su moguće dvije opcije - "obnavljanje sadašnjeg stadiona ili gradnja novog".

"U prvom slučaju trošak operacije iznosio bi 300 miliona eura, dok se u drugom slučaju ne bi išlo iznad 600 miliona eura", rekao je Faus.

Međutim, istovremeno je istaknuo da "se ništa neće raditi dok se ne smanji dug".

Referendum o ovoj inicijativi će tako prema Fausu održati ili "u sezoni 2014./2015. ili 2015./2016., jednom kada dug bude sveden na najnižu razinu".

Prema podacima iz 2011./2012. koji su predstavljeni skupštini sociosa, dug kluba iznosi 334 miliona eura, nakon što je u sezoni 2010./2011. bio čak 364 miliona eura.


Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

15 Okt 2012 13:49 - 15 Okt 2012 13:50 #2402 by Admir

Ništa od novog stadiona: Liverpool ostaje na Anfildu koji će biti renoviran i proširen

Najavljena izgradnja novog Liverpoolovog stadiona od koje se prije dvije godine odustalo zbog finansijskih problema, neće se ni realizovati.



Naime, vlasnici su za ostrvske medije izjavili da nema potrebe za izgradnjom novog stadiona i selidbom sa Anfielda, jer je to posebno mjesto za sve navijače i ljubitelje Liverpoola te da je njihova želja uvijek bila da klub ostane i igra na tom stadionu.

Umjesto izgradnje novog stadiona, Anfield će biti proširen sa sadašnjih 45 na 60 hiljada mjesta. Liverpol igra na Anfieldu od 1892. godine, a sam stadio je izgrađen 1884. godine za potrebe gradskog rivala Evertona.


(24sata.info)
[/i]

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

15 Nov 2012 20:28 #2535 by Admir

Madrid dao zeleno svjetlo za obnovu Santiago Bernabeua



Vlasti Madrida odobrile su u četvrtak promjenu općeg urbanističkog razvojnog plana, čime je omogućena obnova stadiona Santiago Bernabeu.

Aktuelni španjski prvak Real Madrid je na taj način dobio zeleno svjetlo za proširenje stadiona, tačnije za njegovo podizanje u visinu, izgradnju krova nad cijelim objektom i uređenje novih zelenih površina u okolici.

Proširit će se i sadržaji za posjetitelje u krugu Bernabeua te povećati garaža ispod stadiona. Real će se istodobno odreći parcele u okrugu Carabanchel što će grad iskoristiti za izgradnju novih javnih sadržaja.

Kako navijači "kraljevskog kluba" ne bi bili inkomodirani, radovi na obnovi stadiona će se odvijati postupno tokom sljedeća tri ljeta kada ne bude nikakvih utakmica na rasporedu.


(Totalsport)
[/i]

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

21 Nov 2012 13:03 - 21 Nov 2012 13:12 #2569 by Admir

Najviši neboder na svijetu Kinezi planiraju sagraditi u samo 90 dana!



Kineska tvrtka Broad Sustainable Building (BSB), koja se proslavila izgradnjom hotela od 30 katova u samo 15 dana, najavila je izgradnju najveće zgrade na svijetu do ožujka 2013. godine.

Sky City bit će izgrađen u gradu Changsa kraj rijeke Xiangjang, a bit će visok 838 metara i prostirati se na 220 katova. BSB vjeruje kako će moći održati tempo izgradnje od čak pet katova dnevno. Izgradnja bi trebala početi do kraja ovog mjeseca.

Tolika brzina gradnje bit će moguća zahvaljujući modularnoj tehnologiji koju je BSB razvio i usavršio u izgradnji već 20 visokih građevina u Kini, a koja se sastoji od tvorničke izgradnje dijelova zgrade na drugim lokacijama te sklapanja dijelova na samom gradilištu.

Sky City bit će devet metara viši od sadašnje najviše zgrade na svijetu, Burj Khalifa, no za razliku od nje većina Sky Cityja bit će nastanjiva. Veliki dio visine Burh Khalife otpada na šiljak na vrhu, a sama zgrada ima samo 163 kata.

BSB tvrdi kako će izgradnja koštati samo 1500 dolara po kvadratnom metru, za razliku od Burj Khalife, gdje je koštala 15.000 dolara po kvadratu.

Sky City trebao bi biti i otporan na potrese snage do 9 stupnjeva, te otporan na požare kraće od tri sata. Trebao bi biti i iznimno energetski učinkovit, zahvaljujući toplinskoj izlozaciji, četverostrukim prozorima i naprednim tehnologijama klimatizacije.

Zgrada je namijenena smještaju 31,400 ljudi ‘i onih s visokim i niskim primanjima’. Oko 83 posto zgrade bit će stanovi, dok će ostatak biti uredi, škole, bolnice, trgovine i restorani. Stanari će se kretati gore-dolje uz pomoć 104 brza dizala.

Hoće li BSB ispuniti očekivano, vidjet ćemo u ožujku, a ako je suditi po snimkama izgradnje hotela, tvrtka je i više nego sposobna ispuniti svoje ciljeve.

http://www.youtube.com/watch?v=Hdpf-MQM9vY&feature=player_embedded#!


(Jutarnji list)
[/i]

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

04 Dec 2012 12:55 #2671 by Admir

Počela izgradnja veleljepnog Islamskog centra u Gracu



Osmog oktobra 2012. godine započelo je kopanje temelja, te je zvanično počela gradnje prve džamije u Gracu i pokrajini Štajerskoj. Džamija je jedan dio velikog kompleksa Islamskog kulturnog centra Grac koji će se prostirati na 12000 m2 vakufskog zemljišta u centru grada, kupljenog u 2010. godini.

Natječaj za izbor najboljeg idejnog rješenja je sproveden u 2011. godini, a građevinska dozvola je dobijena početkom 2012. godine.

Izvođač radova je poznata firma R&E Bau, koja je u vlasništvu jednog od najaktivnijih džematlija Esada Ramovića, a koji je porijeklom iz Novog Pazara. Arhitektska firma GSP, u vlasništvu Gerharda Springera, koji je pobijedio na internacionalnom natječaju za najbolje idejno rješnje, takođe će da prati gradnju u koordinaciji sa izvođačem radova i džematskim odborom.

Polaganjem kamena temeljca 12. maja ove godine reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je sa brojnim muslimanima i ulemom proučio dovu za hajr i uspjeh ovog projekta. Najzaslužniji za ovaj projekat su svakako brojini vakifi koji su do sada uplatili preko milion Eura. Podršku projektu pored Rijaseta Islamske zajednice BiH pruža i Islamska zajednica Austrije, čiji je predsjednik dr. Fuat Sanac takođe bio na manifestaciji polaganja kamena temeljca. On je istakao da je ovo projekat za sve muslimane, te sve pozvao da ga podrže. Posebnu radost svim muslimanima daje i činjenica da grad Grac, pokrajina Štajerska i država Austrija takođe podržavaju projekat. Predstavnici svih važnijih političkih partija u Gracu i pokrajini Štajerskoj su bili isto tako prisutni na manifestaciji. Gradonačelnik mr. Zigfrid Nagl se je obratio sa riječima pohvale, a goste je pozdravio sa riječima „selam alejkum – neka je mir s vama“. Utka za uvakufljenjem ne jenjava. Podrška stiže sa svih strana, jer se radi o primjeru prestižnog Islamskog centra u Evropi. U više navrata dolazili su posjetioci iz raznih muslimanskih država kao što su Kuvajt, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Najskorija posjeta desila se u ponedjeljak 26.11.2012. godine kada je izvođač radova (firma R&E) izlijevala finalnu ploču za podrumske prostorije.

Kako bi svi na svijetu putem interneta mogli pratiti tok izgradnje Islamskog centra, izvođač radova je postavio kameru putem koje preko interneta možete uživo 24 sata pratiti izvođenje radova.

(Islamska Zajednica)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

05 Dec 2012 12:23 #2688 by Admir
Malezija gradi još jednu stazu za Formulu 1



Malezija će dobiti još jednu stazu za Formulu 1, pored Sepanga u blizini Kuala Lumpura, na kojoj se održavaju Grand prix utrke, objavile su danas svjetske agencije.

"Novi projekat uključuje i školu vožnje koja će okupljati telante iz regiona", istakli su predstavnici investitora.

Nova staza se gradi u južnoj Maleziji, u Iskandaru, a investitor je singapurski milijarder Piter Lim, inače direktor automobilske kompanije McLaren Automotive sa sjedištem u Velikoj Britaniji, čija se sestrinska firma McLaren Racing takmiči u Formuli 1.

Postojeća Sepang staza do sada je bila domaćin 14 utrka u Formuli 1, otkako je prvi put uključena u svjetski šampionat 1999. godine.

Projektanti nove straze izjavili su da ne planiraju da postanu dio F1 kalendara, prenio je Tanjug.
Fena

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

06 Dec 2012 19:43 #2699 by Admir
Londonska megadžamija za 10.000 vjernika neće biti izgrađena



Iako je planirano da se u Londonu izgradi jedan od najvećih islamskih centara u zapadnoj Evropi, prema svemu sudeći od toga neće biti ništa.

Naime, džamija koja je trebala biti građena u Londonu pod imenom "Abbey Mills" i koja je trebala da primi najmanje 9.500 vjernika, zbog zabrane Vijeća općine Newham neće biti izgrađena, prenosi "The Independent".
Cijeli kompleks islamskog centra trebao je da se izgradi u blizini mjesta gdje su se održale ovogodišnje Olimpijske igre.

Projekt gradnje "islamske četvrti" prije više od 10 godina predložila je islamska misionarska grupa Tablighi Jamaat.

Projektom se podrazumijevalo da se ova, kako prenose Britanski mediji, "futuristička džamija" nalazi na na 7,3 hektara, bez munare, sa providnim krovom, a u okviru kompleksa su trebali biti izgrađeni i uredi, škola, sportski paviljon, restorani i stanovi.

Ipak, sinoć je vijeće Općine Newham zabranilo gradnju džamije jer je prema njihovom mišljenju, "kompleks prevelik te bi uticao na izgled ovog dijela grada u kojem se nalaze važne historijske građevine, odnosno da ne bi odgovaralo potrebama zajednice".

Alan Craig, lokalni vijećnik i predsjednik kršćanskog narodnog saveza rekao je da on nije protiv džamije niti muslimana.

"Ja nemam ništa protiv gradnje džamije, ali jednostavno projektom je planirano da se zauzme ogroman prostor, i mi se nismo složili s tim i zabranili smo gradnju džamije"

Hiljade osoba, uglavnom iz Birminghama i Bradforda, okupilo se sinoć na ulicama ispred gradske vijećnice u znak protesta protiv odluke Vijeća.


(Dnevni avaz)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

07 Dec 2012 20:35 #2708 by Admir
Otvoren najviši viseći most u Evropi



Najviši evropski viseći most otvoren je u petak u Titlisu, na alpskom masivu blizu Engelberga, u središnjoj Švicarskoj, javila je agencija ATS.

Most koji je napravljen na visini od 3.000 metara širok je jedan metar, a dugačak 100 metara, dok je ispod njega dubina od 500 metara.

Most nazvan "Titlis Cliff Walk" izgrađen je kako bi se obilježila 100. godišnjica žičare Engelberg-Gerschnialp, a koštao je 1,3 miliona švicarskih franaka.

Cilj je da ovaj most privuče nove turiste i da upotpuni turističku ponudu u regiji.

Most je napravljen na visini od 3.041 metara. Prelazak preko njega zahtijeva živce jake kao kablovi koji ga drže, upozorili su zvaničnici u Titlisu.
Fena

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

10 Dec 2012 08:09 #2726 by Admir
VIDEO: Izgradnja vjetroparka u Meksiku izazvala polemike

Napori Meksika da razvije obnovljive izvore energije urodili su mješovitim rezultatima. Zemlja smanjuje emisiju ugljen-dioksida, ali određeni ekološki projekti izazvali su žestoke polemike. Iz Meksika priču donosi novinarka Al Jazeere Rachel Levin.

!

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.988 seconds

 

Top