Međunarodna saradnja gradova

13 Mar 2012 13:06 - 29 Maj 2018 09:41 #643 by xYz
Gradovi pobratimi, gradovi prijatelji i članstvo bh. gradova u međunarodnim asocijacijama

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

13 Mar 2012 13:09 #644 by xYz
Kyoto zahvalio Sarajevu na podršci nakon katastrofe

Gradonačelnik Kyota Daisaku Kadokawa je uputio pismo zahvalnosti gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu za pomoć i podršku nakon prošlogodišnje katastrofe izazvane razornim zemljotresom i cunamijem.

"Skoro godina dana je prošla od nezapamćenog zemljotresa koji je pogodio istočni Japan, nakon kojeg je uslijedio ogromni cunami i nesreća u nuklearnoj elektrani 11. marta 2011. Molimo primite izraze naše duboke zahvalnosti za srdačno pismo i ljubaznosti koju ste nam ukazali vi i vaša zemlja tokom ovog teškog perioda“, navodi se u pismu gradonačelnika Kyota, grada koji je sjedište Lige historijskih gradova čiji je član i Grad Sarajevo od 2009. godine.

Gradonačelnik Kyota u svom pismu nadalje podsjeća da Grad Kyoto i ostatak Japana ulažu zajedničke napore u obnovu pogođenih područja. "Međutim, efekt katastrofe se proširio u svaki kutak Japana. Kyoto je pogođen velikim padom broja turista, pogotovo stranih. U ovim teškim vremenima, želimo doprinijeti oporavku Japana i iz Kyota razveseliti čitavu zemlju primajući što veći broj stranih turista.

Na sreću, Kyoto nije bio direktno pogođen katastrofom i grad funkcionira prilično normalno, građani žive na isti način kao i prije. Provjeravamo ispravnost svake namirnice, od vode za piće do poljoprivrednih i morskih proizvoda tako da se posjetitelji mogu osjećati sigurnim tokom svog boravka u Kyotu“, navodi se u pismu.

S tim ciljem gradonačelnik Kyota je odlučio formirati web-stranicu na više jezika, fokusiranu na sigurnost Kyota www.citykyoto.jp .

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!
The following user(s) said Thank You: Admir

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

07 Nov 2016 11:38 #5845 by Fache
Sporazum o bratimljenju Sarajeva i Teherana



Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i gradonačelnik Teherana Mohammad-Baqer Qalibaf potpisali su u glavnom gradu IR Iran Sporazum o bratimljenju Sarajeva i Teherana. Naime, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na 43. sjednici, održanoj 26.10.2016. godine, usvojilo Odluku o uspostavljanju saradnje između Sarajeva i Teherana. Sporazum je potpisan u cilju promoviranja i jačanja prijateljskih odnosa između Islamske Republike Iran i Bosne i Hercegovine, te uspostavljanju i širenju saradnje između glavnih gradova dvije države.

Predviđena je razmjena iskustava i informacija u oblasti kulture, turizma, urbanizma i arhitekture, upravljanja gradskom infrastrukturom, saobraćaja i zaštitom okoliša.

"Potpisivanjem ovog sporazuma mi smo potvrdili tradicionalno prijateljstvo i odnose između Teherana i Sarajeva. Na temelju toga obje strane su spremne da poduzmu aktivnije učešće u širenje kulturnih, naučnih i trgovinskih odnosa", naglasio je gradonačelnik Komšić.

"U svojstvu gradonačelnika Teherana i Sarajeva djelujemo na način da kreiramo dobre međusobne veze i odnose dvije zemlje, Irana i Bosne i Hercegovine i dva grada, Teherana i Sarajeva. Zapravo, poruka bratimljenja osigurava komponente kako u domenu kulturološke razmjene tako i u cilju promocije urbanog upravljanja i kvalitete života građana oba grada“, izjavio je gradonačelnik Mohammad-Baqer Qalibaf.

Gradonačelnik Komšić ovim povodom susreo se i sa istaknutim ličnostima iz različitih društvenih oblasti, s predsjednikom Islamskog gradskog vijeća, Mehdijem Chamranom, te zamjenikom predsjednika Organizacije za kulturno naslijeđe i turizam pri uredu predsjednika IR Iran, NJ.E. ambasadorom Morteza Rahmani Movahed. Također, upriličen je i susret s predstavnicima Udruženja bosansko-iranskog prijateljstva.

Gradonačelnik Sarajeva upoznao se s radom Centra za kontrolu saobraćaja i uslugama metro prevoza, te Gradskog opservatorija Grada Teherana. Također, prisusustvo je svečanosti zatvaranja manifestaciji Teheran Golden Adobe, te tom prilikom razgovarao o mogućnostima saradnje u raznim oblastima urbanog menadžmenta.

Prijateljski odnosi na relaciji Sarajevo-Teheran dokazani su i ovom posjetom prilikom koje je gradonačelnik Sarajeva dočekan na najvišem nivou. Ova posjeta, nakon posjete državnog vrha predstavlja jasnu opredjeljenost za unapređenje saradnje BiH i Irana na svim poljima.

sarajevo.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

14 Nov 2016 19:37 #5851 by Fache
Stari Grad nastavlja bratimljenja širom svijeta, na redu je Moskva



Općina Stari Grad Sarajevo mogla bi uskoro dobiti još jednog svog pobratima, tačnije općinu sa kojom će se vezati sporazumom o saradnji, te na osnovu toga ubuduće ostvarivati blisku saradnju u oblasti turizma, kulture, sporta, ali i infrastrukture. Naredno bratimljenje trebalo bi biti sa jednom od općina iz Moskve, a posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH. Ova ideja rodila se početkom godine kada je ruski ambasador u BiH, nj.e. Petr Ivantsov sadio lipu u Aleji ambasadora, a danas je načelnik Hadžibajrić u svom kabinetu primio njegovog minstra-savjetnika u Ambasadi Petra Frolova.

Veliki doprinos u uspostavljanju ovih veza dao je i David Kamhi, bivši profesor Muzičke akademije i član Predsjedništva Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva, koji je također bio u posjeti. Čestitavši Hadžibajriću pobjedu na izborima i osvajanju novog mandata, kazali su da je došlo vrijeme za realizaciju ideje o bratimljenju Starog Grada i jedne od općina iz Moskve. “Koja će to biti općina odlučit će gradonačelnik Moskve jer kod nas su takve procedure, “ pojasnio je Frolov.

Načelnik Hadžibajrić je, s druge strane, kazao da će pismo namjere koje stiglo iz Ambasade Ruske Federacije u BiH biti predstavljeno vijećnicima već na prvoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, nakon čega će biti upućeno u redovnu proceduru. Inače, Moskva je grad koji nezvanično ima i do 14 miliona stanovnika i podijeljena je na 10 administrativnih okruga i 125 reona.

Prema riječima Frolova, u Ambasadi Ruske Federacije već imaju neke ideje o tome sa kojom bi se općinom Stari Grad mogao bratimiti, ali će tu odluku ipak prepustiti gradonačelniku. Susret je bio prilika i da prof Kamhi upozna načelnika sa aktivnostima Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva i predstavi mu publikaciju “O jeziku sefardskih Jevreja”, koja će građanima Starog Grada biti predstavljena već u narednom broju “Starogradskih habera”.

Općina Stari Grad bratimljena je sa 22 općine i grada iz regije, ali i šire. Pobratimski odnosi sa drugim općinama i gradovima rezultirali su u prethodnim godinama brojnim zajedničkim projektima u oblasti turizma, kulture, sporta, razmjene učenika i sl. Međutim, saradnja se ostvarivala i kroz infrastrukturne projekte kroz koje su pobratimske općine ulagale značajna sredstva u razvoj Starog Grada. Općina Osmangazi je prošle godine sufinansirala sa 600.000 KM rekonstrukciju Baščaršijskog trga, Grad Bursa je finansirao izgradnju Bakr-babine džamije i sufinansirao restauraciju Arheološkog lokaliteta At mejdan, Općina Silivri prošle godine je finansirala rekonstrukciju krova OŠ”Saburina”, a Općina Selcukly-Konya je sa 1,25 miliona KM finansirala izgradnju Balkanskog mevlevijsko-istraživačkog centra na Kovačima.

U januaru 2017. godine Općina Stari Grad potpisat će Sporazum o bratimljenju sa 12. Općinom Teherana.

starigrad.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

18 Sep 2017 09:22 #6606 by Fache
Skaka s gradonačelnikom Pekinga: Jačati ekonomsku saradnju, posebno u oblasti turizma



Gradonačelnici Sarajeva i Pekinga Abdulah Skaka i Chen Jining dogovorili su danas tokom susreta u Podgorici jačanje saradnje, posebno u oblasti turizma. Tokom vrlo srdačnog razgovora prvih ljudi glavnih gradova BiH i Kine zajedno sa saradnicima, gradonačelnik Pekinga Jining prihvatio je poziv da dođe u zvaničnu posjetu Sarajevu.
Također, dogovoreno je niz aktivnosti na uspostavljanju snažnijih ekonomskih veza i boljem povezivanju glavnih gradova BiH i Kine.

"Imali smo vrlo sadržajan susret koji će, vjerujem donijeti, značajne pomake posebno u interesu građana Sarajeva, ali i cijele BiH. Moj sagovornik je istakao da je Sarajevo izuzetno zanimljivo i u turističkom smislu za građane Pekinga", rekao je Skaka nakon sastanka.

Gradonačelnik Pekinga pozvao je gradonačelnika Sarajeva da predvodi delegaciju zvaničnika, predstavnika turističke zajednice i novinara koja će posjetiti Peking i napraviti turističku promociju Sarajeva.

"Smatram to izuzetno dobrom prilikom da predstavimo naš grad u najboljem svjetlu. Turizam je u fokusu djelovanja ove gradske uprave i učinit ćemo sve da ovakve šanse iskoristimo na najbolji način", rekao je gradonačelnik Skaka.
Također, gradonačelniku Pekinga je ponuđeno da i glavni grad Kine, na isti način predstavi svoju ponudu u Sarajevu.

U tom svjetlu razgovarano je i o uspostavi direktne avio-linije Sarajevo-Peking koja bi bila dodatni poticaj, a za šta su sagovornici iz Kine pokazali poseban interes. Dogovoreno je da se aktivnosti u ovom smislu nastave u konsultacijama sa nadležnim državnim tijelima.

Sastanak Skake i Jininga je održan na marginama Drugog Foruma gradonačelnika glavnih gradova centralne i istočne Evrope i Kine koji se održava u Podgorici. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović.

klix.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

25 Sep 2017 15:47 #6646 by Fache
Rim i Sarajevo postaju pobratimski gradovi



Sarajev i Rim postaju pobratimski gradovi, potvrđeno je za Klix.ba. Projekt bratimljenja koji je odobrila Evropska unija podrazumijeva i finansiranje zajedničkih projekata s kojima su gradovi aplicirali na evropske fondove.
Jedan od tih projekata je i koncertna dvorana u centru na Marijin Dvoru, koja će, prema projektu, sadržavati dvije dvorane za slušanje muzike (glavnu dvoranu s 1.500 sjedišta za simfonijske koncerte i dvoranu s 500 sjedišta za kamernu muziku, savremenu i popularnu muziku) te pomoćne prostore, a planirani su i prateći sadržaji. Kapacitet kompleksa je 2.300 posjetitelja, 2.000 slušalaca, 200 muzičara i minimalno 100 visokokvalificiranih kadrova plus prateće službe koje bi dobile posao u tom centru. Dvorana će imati najsavremenije ozvučenje i akustiku. Iznad dvorane će se nalaziti muzički park. Svrha koncertne dvorane bila bi afirmiranje mladih ljudi i talenata kao i umjetničko stvaranje, a stekli bi se i uvjeti za dolazak najvećih svjetskih umjetnika.

Zajedno s Vladom KS i Gradom Rim, pokretač inicijative za idejni projekt dvorane je Ibrahim Spahić, direktor Međunarodnog centra za mir.

Vijest o bratimljenju Sarajeva i Rima stigla je uoči predstave "Diskriminacija, priča o ponovnom rođenju" višestruko nagrađivane baletne trupe Motus Danza iz Siene koja će se održati u Vijećnici kojom je i inspirisana.

klix.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

08 Mar 2019 10:45 #7201 by Admir
Jačanje saradnje u oblasti turizma i pametnih tehnologija

Gradovi Sarajevo i Beč će osnažiti saradnju i realizirati zajedničke projekte iz različitih oblasti kulture, turizma, a posebno pametnih tehnologija, poručeno je danas nakon sastanka gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i gradonačelnika Beča Michaela Ludwiga u austrijskoj prijestolnici.

Gradonačelnik Skaka je čestitao kolegi preuzimanje dužnosti prvog čovjeka Beča, te izrazio očekivanje da će dva prijateljska grada produbiti veze te proširiti oblasti zajedničkog djelovanja.

– Imali smo veoma sadržajne i vrlo konkretne razgovore. Razmotrili smo učešće u nekim projektima urbanog razvoja, jačanja turističkih potencijala i saradnju u oblasti primjene pametnih tehnologija – istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Bilo je govora i organiziranju manifestacija “Dani Sarajeva u Beču”, odnosno “Dani Beča u Sarajevu” sa ciljem promocije kulture i turizma, te zbližavanja umjetnika i građana ova dva grada.

Gradonačelnik Skaka je naveo da vrlo ohrabren razgovorima i uvjeren sam da će i sa novim gradonačelnikom Beča imati čvrtu, kontinuiranu i konkretnu saradnju u obostranom interesu.

sarajevo.ba

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.096 seconds

 

Top