Zenica | Construction News

12 Mar 2011 00:21 - 27 Nov 2018 14:53 #14 by xYz

Geografski podaci:

Površina

500 km kvadratnih

Geografska širina i dužina

44° 12' i 17° 56'

Nadmorska visina

316 m

Zenica je grad smješten u kotlini rijeke Bosne na nadmorskoj visini 316 metara. Privredni je centar Bosne i Hercegovine. Zenica je udaljena od Sarajeva 70 kilometara, sjeverno, dolinom rijeke Bosne. Najbliži aerodrom je u Sarajevu do koga se dolazi putem uz rijeku Bosne preko Stupske petlje.

Stanovništvo:

Prije drugog svjetskog rata grad je imao 15.000 stanovnika, pred ovaj rat imala je 145.000 žitelja, a danas oko 130.000.

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

30 Nov 2012 01:39 #2647 by xYz
U Zenici otvorena laboratorija za ispitivanje kvaliteta namještaja i drveta



Predstavnik delegacije Evropske unije u BiH Martin Šider i načelnik Opštine Zenica Husejin Smajlović otvorili su danas u Poslovnoj zoni Zenica 1 laboratoriju za ispitivanje kvaliteta namještaja i drveta "Lind".

Laboratorija se nalazi u okviru "Tehno parka", a riječ je o investiciji vrijednoj milion KM, koja je realizovana u okviru projekta "Mentor", kojeg finansira Evropska unija u partnerstvu sa Opštinom Zenica, odnosno Regionalnom razvojnom agencijom REZ i Agencijom za ekonomski razvoj "ZEDA" iz Zenice.

Opština Zenica je za realizaciju projekta, čiji je cilj poboljšanje konkurentnosti bh. proizvođača iz drvoprerađivačkog sektora na domaćem i stranom tržištu kroz dodatnu vrijednost proizvoda certificiranjem i uvođenjem moderne tehnologije, osigurala zemljište i poslovni prostor, čime je vrijednost projekta dostigla dva miliona KM.

Svečanost povodom otvarenja laboratorije upriličena je u okviru dvodnevne konferencije pod nazivom "Drvoprerađivačka industrija i proizvodnja namještaja u BiH - Stanje i potrebe".

(Fena/sa-c.net)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

15 Dec 2012 01:21 #2762 by xYz
Predstanici Visokog saudijskog fonda za razvoj obišli zenička gradilišta

Predstanici Visokog saudijskog fonda za razvoj posjetili su Zenicu kako bi izvršili uvid u relizaciju projekta Glavne gradske magistrale. Visoki saudijski fond je za ovaj projekt osigurao kredit od 25.000.000 dolara, s rokom otplate od 25 godina i grejs periodom od pet godine.

Razgovarali su sa načelnikom oppštine Husejinom Smajlovićem i njegovom saradnicima. Nakon što im je poželio dobrodošlicu načelnik Smajlović i saradnici iscrpno su goste upoznali sa tokom realizacije projekta izgradnje Glavne gradske magistrale i projekata rekonstrukcije veznih saobraćajnica i komunalne infrastrukture.

Reviziju su napravili i na terenu gdje su obišli gradilišta, koja se neće zatvarati ni za vrijeme zimskih mjeseci kako je kazao predstavnik konzorcija izvođača radova.

''Vrlo smo sretni i zadovoljni napretkom radova i ozbiljnošću s kojom se prišlo realizaciji projekta. Mislim da je ovo vrlo važan projekt za Zenicu, a obim radova je toliki da bi ga trebalo umjesto GGM, zvati infrastrukturni projekt za kopmpletnu Zenicu'', izjavio je Muhammed Al Dalilan, predstavnik Saudijskog fonda zadužen za realizaciju projekta , nakon obilaska gradilišta.

Od ugovorenih 28.000.000 KM za ovu godinu, realizovano je oko 40 posto. Za 10,4 miliona maraka, obavljeni su najteži poslovi na magistralnoj dionici. Preostali radovi, kako je izjavio načelnik Smajlović bit će završeni do kraja naredne godine. Prva faza projekta podrazumijeva izgadnju gradske dionice GGM-a sa pratećim objektima i infrastrukturom, kao i izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju servisnih i veznih saobraćajnica u sklopu GGM-a.

Predstavnik Fonda je na kraju posjete kazao i to da je Visoki saudijski fond za razvoj otvoren za saradnju sa Zenicom i na drugim projektima.

Glavna gradska magistrala je longitudinalna magistralna saobraćajnica namijenjena povezivanju ulazno-izlaznih pravaca u grad Zenicu. Funkcija GGM-a je da obezbijedi brz protočan saobraćaj i poveže primarnu i sekundarnu uličnu mrežu sa autocestom na koridoru V-c, preko magistralne ceste M-17, sa ostalim putnim pravcima preko regionalnih cesta R-441 i R-445.

Gradska dionica GGM-a proteže se od Bulevara Kralja Tvrtka I do Bojina vira u dužini od 3,24 km. Širina joj je 24,25 m sa dva odvojena kolovoza i obostranim pješačkim stazama širine po 3,0 m. Uz dva mosta 45 i 40 metara, predviđena je izgradnja nove ulične rasvjete i izmjena kompletne komunalne infrastrukture.

(sa-c.net)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

27 Dec 2012 18:45 #2832 by Admir
Završni radovi na Trening-centru



U toku su završni, unutrašnji građevinski radovi u prostorijama u utrobi tribine Trening-centra Nogometnog saveza BiH na lokalitetu Kamberovića ravan u Zenici.

"Planirano je da se do Nove godine uradi interni tehnički prijem objekta
2, izjavio je Zvjezdan Turkić, glavni projektant preduzeća "Aksa", koje je i projektiralo Trening-centar.

Nakon internog, uslijedit će i tehnički prijem UEFA-e, koja je s FIFA-om, posredstvom Nogometnog saveza BiH, investirala više od 8.000.000 KM u gradnju ovog centra, za koji je Općina Zenica dala zemljište u koncesiju na period od 40 godina.

Radovi su počeli 19. marta 2011. godine, a prema planu, trebali se se okončati 19. januara ove godine. No, hronični nedostatak sredstava i aktivnosti da se država odrekne novca od PDV-a uzrokovali su kašnjenje od skoro pune godine.

Izvjesno je, međutim, da je na jednoj od najljepših lokacija u Zenici niknuo prekrasan Centar, s kojeg se cijeli grad vidi kao na dlanu.

Općina je o svom trošku, osim zemljišta, do objekta dovela i sve potrebne priključke (struja, voda, grijanje...), a nedavno je počela i gradnju skoro 800 metara pristupnog puta, koji bi trebao biti gotov do proljeća, odnosno do 20. marta, Dana Zenice.

Dva dana poslije, naša reprezentacija će na Bilinom polju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine igrati i najvažniji meč protiv selekcije Grčke.

Opremanje enterijera

Naravno, osim gradnje dva velika terena dimenzija od 105 x 68 metara, sa prirodnom i plastičnom travom, te tribine sa svlačionicama, sobama za igrače, restoranom... sve će ove prostorije biti potrebno opremiti i namještajem kako bi ga mogli početi i koristiti naši reprezentativni nogometaši i nogometašice svih kategorija.

Za nadati se da će "Zmajevi" s Kamberovića ravni već 20. marta poletjeti i sretno sletjeti na Bilino polje.

Stolice i mali teren naknadno?

Urađene su i sve potrebne zemljane instalacije za mali teren sa plastičnom travom, dimenzija od 20 x 40 metara, koji bi trebao biti natkriven. Ograđen je i visokom ogradom, ali je izvjesno da će zbog nedostatka novca biti završen u toku druge faze radova. Bolja vremena će, skoro sigurno, sačekati i postavljanje 1.500 stolica na tribini.

Baković: Centar spreman do marta ili aprila

Generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković kaže da je još rano govoriti o tome kada bi Centar mogao biti spreman da ugosti reprezentaciju, ali je izrazio nadu da će to biti u martu ili aprilu.

"Tehnički prijem odnosi se na građevinske radove, ali treba znati da nakon toga slijedi obimno uređivanje enterijera. Znači, treba opremiti i urediti 24 sobe, kuhinju, restoran, fitnes-centar... To može potrajati. Prema našim procjenama, Centar bi mogao biti funkcionalan u martu ili aprilu sljedeće godine" - kaže Baković.
(Dnevni avaz)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

09 Jan 2013 13:46 #2892 by Admir
Prva useljenja ove sedmice

Izgradnja dvije od planiranih pet lamela u zeničkom naselju Crkvice ovih dana privodi se kraju, u okviru projekta kojeg zajednički realiziraju zenička preduzeća Almy Gradnja, Grading i Arel. Nakon izgradnje svih pet lamela kompleks će imati 130 stanova i osam poslovnih prostora. Do sada su izgrađene dvije zgrade, sa po 28 stanova, od kojih jedna pripada Almy Gradnji, a druga Arelu.

Kako kaže Mevludin Hodžić, prva useljenja se očekuju ove sedmice, a od ukupno 28 u zgradi Almy Gradnje prodata je većina stanova, površine od 23 do 60 kvadrata. Ako uporedimo tržište i trenutne cijene polovnih stanova u Zenici, može se kazati da su cijene novih stanova u ovom kompleksu vrlo pristupačne u iznosu od 1.500 KM/m² sa PDV-om.

“Prilikom gradnje, puno pažnje smo posvetili energetskoj efikasnosti. Kompletna zgrada ima stiropor fasadu, debljine osam centrimetara. Dosta pažnje smo posvetili autonomiji vlasnika, tako da svaki stan posjeduje vlastiti vodomjer i kalorimetar, zaseban interfon i vanjske roletne. Koristili smo više od 90 odsto materijala iz domaće proizvodnje, među kojima dominiraju materijali koje proizvode firme iz Almy grupacije”, kaže Hodžić.

Gradnja ovih zgrada je počela u oktobru prošle godine, a završetak kompletnog kompleksa se očekuje do kraja 2013. godine.
(Naša riječ)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

07 Feb 2013 14:17 #3069 by Admir
9 miliona će biti uloženo u puteve u Zeničko-dobojskom kantonu

Plan resornog ministarstva i Direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona za ovu godinu je da se u održavanje, rekonstrukciju i izgradnju regionalnih puteva uloži ukupno devet miliona maraka. Šest miliona biće izdvojeno za zaštitu, održavanje, rekonstrukciju i izradnju regionalnih saobraćajnica, a ostatak novca za obnovu amortizovanih dijelova regionalnih cesta, zatim cestovnih objekata i izradu projekata, što se prvenstveno odnosi na tri mosta i to u mjestima Podkamensko, Dobrnja i Jelah. Kada je Zenica u pitanju, to su područja Tetova, Nemile i Lašve.

"Ove godine nastavljamo i sa projektom rekonstrukcije i izgradnje dijela ceste od Pravoslavne crkve prema Tetovu. Prošle godine radovi su obustavljeni zbog usaglašavanja projektne dokumentacije sa potrebom izgradnje odvoda, a sa početkom građevinske sezone, biće nastavljeni", - izjavio je Rasim Kovač, direktor Direkcije za ceste ZDK.

On je pojasnio da će na dijelu ceste od pekare Pariz do prve benzinske pumpe, biti postavljena dva sloja asfalta, debljine 12 cm, te da će biti obnovljena cijela saobraćajnica, na dionici od Pravoslavne crkve do pekare Pariz.

Ove godine predvidjena je i rekonstrukcija i izgradnja još jednog kilometra puta iza Tunela do Nemile, a u naselju, obnova i ojačanje kolovoza.
(rtvze.ba)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

09 Mar 2013 08:10 #3223 by Admir
Uskoro zatvaranje deponije Siđe u Zenici



Federalno ministarstvo okoliša u saradnji sa Općinom Zenica održalo je u Zenici javnu raspravu o ocjeni Studije o procjeni uticaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za sanaciju i zatvaranje deponije „Siđe“ u općini Zenica.

Predstavnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma saopćila je zakonske temelje u postupku izdavanja okolišne dozvole, nakon čega je Dženan Ismić, predstavnik konsultanta ENOVA d.o.o. prezentovao Studiju o procjeni uticaja na okoliš.

U toku javne rasprave naglasak je stavljen na mjere otplinjavanja, razgradnju animalnog otpada, mjerenje radioaktivnosti i sanaciju devastiranih puteva. Predloženo je da se u okviru ponuđene studije da kratki prikaz i opis već završenih radova u prvoj fazi sanacije deponije „Siđe“, što bi predstavljalo osnov za ono što će se tek raditi u nastavku sanacije divlje deponije, koja je prestala sa radom 2008. godine.

Predstavnik Mjesne zajednice „Podbrežje“ je pohvalio projekt sanacije deponije „Siđe“ i izrazio nadu da će građani koji žive na području gdje se nalazi deponija, imati boljitak po završetku sanacije.

U javnoj raspravi učestvovali su predstavnici: Općine Zenica, mještani Podbrežja, Tetova i drugih okolnih mjesnih zajednica, nevladinih organizacija, studenti i profesori Zeničkog univerziteta, članovi Komisije za praćenje stanja okoliša općine Zenica i predstavnici Federalne uprave za inspekcije.
(eKapija)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

10 Maj 2013 20:02 - 10 Maj 2013 20:02 #3346 by Admir
Zenica uskoro dobija modernu javnu rasvjetu

Danas su Općina Zenica, koju zastupa načelnik Husejin Smjlović i firma ELKO-MARIĆ d.o.o. Mostar , koju zastupa direktor Ibro Marić , potpisali Ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji javne rasvjete općine Zenica.

Cilj projekta je da se izvrši modernizacija i rekonstrukcija javne rasvjete u 23 ulice gradskog područja i 63 prigradske mjesne zajednice.

Rekonstrukcija podrazumijeva zamjenu rasvjetnih tijela i zamjenu stubova javne rasvjete. Rasvjetna tijela koja su stara preko 30 godina zamijenit će se novim svjetiljkama sa metal-halogenim i natrijum sijalicama. Ukupno će biti zamijenjeno 3 700 svjetiljki i 265 toplocinčanih stubova u gradskoj zoni.

U sistemu će biti 65 posto novih svjetiljki. Zamjenom svjetiljki postići će se ušteda od 20 posto potrošnje električne energije u odnosu na postojeća rasvjetna tijela.

Kompletna rekonstrukcija javne rasvjete uslijedit će u ulicama: Talića brdo, Safet bega Bašagića, Travnička, Bulevar kralja Tvrta I, Juraja Neidharta i Aleja Šehida .

Na Obalnom bulevaru, Tgu Alije Izetbegovića i Ulici Lonđa planirana je zamjena stubova i svjetiljki.Zamjena svjetiljki obavit će se u ulicama: Armije BiH, Štrosmajerova, Uzunovića put, Mokušnice, Begagića put, Mustafe Šemse Kadića, Reisa Čauševića, Vojvodića put, Jalimanov put, Sejmenska, Prve zeničke brigade, Adolfa Goldbergera, Zavnobih-a, Bistua nova i Mustafe Čauševića.

Neovisno od ovog projekta, potpuno novu, savremenu rasvjetu dobit će i Glavna gradska magistrala.

Kroz uštede, koje se tokom godine ostvare, u potrošnji električne energije i smanjenom obimu tekućeg održavanja , uštedjet će se finansijska sredstva koja će se koristiti za odgođeno plaćanje radova na rekonstrukciji i modernizaciji sistema javne rasvjete.

Realizacijom ovog projekta smanjuje se efekat svjetlosnog onečišćenja, koje se očituje u smanjenju emisije CO2, a postiže se i energetska učinkovitost.

Vrijednost investicije je 1.757.325,59 KM sa rokom otplate od 5 godina, a završetak radova , nakon uvođenja izvođača u posao, je 6 mjeseci.
Zenit.ba

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

04 Jun 2013 12:47 #3416 by Admir
Utvrdjen javni interes za drugu fazu GGM u Zenici



Vijeće Općine Zenica je na posljednjoj sjednici usvojilo Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju druge faze Glavne gradske magistrale Zenica od Bojinog Vira do Drivuše, uključujući most Drivuša-Perin Han. Na osnovu ove odluke općinska Uprava za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina može pristupiti eksproprijaciji nekretnina.

"Na ovoj trasi, ukupne dužine 4.600 metara, nalazi se 260 parcela, od čega 226 u privatnom vlasništvu i 34 u državnom vlasništvu", pojasnio je Hazbo Ličina, iz Uprave za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Opštine Zenica. Prema njegovim riječima, ne bi trebalo biti većih problema u postupku eksproprijacije, pri čemu će se koristiti iskustva i modeli primjenjivani u okviru postupka za gradsku trasu GGM-a.
(rtvze.ba)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

05 Jun 2013 13:25 #3419 by Admir
Raspisan tender: Zenica dobija azil za pse



Zenici, osim zagađenog zraka, veliki problem predstavlja i ogroman broj pasa lutalica na ulicama. Zbog toga često se dešavaju ugrizi, problemi sa neprekidnim lavežom pasa zbog kojih stanari ne mogu da spavaju, a mnogi od tih pasa trče i napadaju sve što je na točkovima, pa je onemogućeno normalno kretanje ulicom.

Izgradnja azila za pse u Zenici, koji bi samo djelomično riješio problem, se već dugo čeka, a sada izgleda da će se stvari konačno pomjeriti sa mrtve tačke. Naime, Općina Zenica je raspisala tender za izvođača radova na izgradnji objekta azila za napuštene životinje na području Zenice.

Tender je raspisan za prvu fazu radova u vrijednosti od 370.000 KM, mada prema riječima Haruna Halilovića, stručnog saradnika za zaštitu čovjekove okoline u Općini Zenica, novca neće biti dovoljno da bi se prva faza okončala ove godine.

„Općina Zenica nema sva novčana sredstva. U ovoj godini imamo obezbijeđenih 100 000 KM, tako da će raditi dok se ne utroše sredstva. Planirano je da se sljedeće godine u budžetu usvoji dovoljno novca za nastavak gradnje“, kazao je Halilović. Inače, za izradu cijelog azila potrebno je oko 600 000 KM.

Projekat za izgradnju azila urađen je još prije nekoliko godina, a radila ga je Općina Zenica u saradnji sa UNDP- om.

„Planirana je izgradnja dva paviljona, mada bi se u prvoj fazi radio samo jedan. Površina jednog paviljona je 310 metara kvadratnih. Jedan paviljon bi mogao primiti 50 do 60 pasa, što znaći da bi cijeli azil mogao primiti oko 120 pasa lutalica. Pored paviljona za smještaj pasa praviće se i upravna zgrada, ambulanta, higijenski servis, otvoreni boksovi za pse“, priča Halilović.

Lokacija na kojoj će se graditi azil je područje MZ Stranjani (lokalitet Bare) u blizini kojeg nema stambenih jedinica.

Dozvole za gradnju azila su pribavljenje, jedino se još čeka građevinska, koja je u proceduri i biće gotova za mjesec- dva. Halilović nam nije mogao kazati koliko bi se ljudi zaposlilo u azilu, ali sigurno je da će biti potreban rukovodilac azila, odnosno direktor, veterinar, te radnici u higijenskom servisu. On također ističe da još nije tačno definisano da li će azil biti javno preduzeće. U planu je i uspostavljanje saradnje sa nevladinim organizacijama kao što su Stop ugrizu i Šapa iz Zenice.

Azil bi radio poslove udomljavanja pasa, ali i kastracije i sterilizacije što ima za cilj dugoročno smanjivanje pasa lutalica na ulicama Zenice.
(eKapija)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.084 seconds

 

Top