Hoce li Vlada FBiH kupiti zgradu Studentskog centra u Nedzaricima

studentski centar_nedzarici_foto_faktor

Nakon dugogodišnje potrage za adekvatnim objektom za smještaj, vječiti podstanar, Vlada FBiH mogla bi dobiti novu, stalnu adresu i to u jednom od objekata Studentskog doma u Nedžarićima u Sarajevu.

Rečeno je to na nedavnom sastanku pregovaračkih timova vlada Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine, gdje su obje strane izrazile zainteresiranost za prodaju, odnosno kupovinu ovog objekta, u kojem su svojevremeno bile smještene agencije Ujedinjenih nacija.

"Ovo je bio samo prvi sastanak gdje su strane međusobno izrazile zainteresovanost. Dakle, postoji interes obje strane za razmatranje prodaje ove zgrade, i jedino što je dogovoreno jeste da se napravi vještačenje cijene objekta da bi se u redovnoj proceduri eventualno nastavili pregovori kroz tijela Vlade i Skupštine KS. Ništa više konkretno nije dogovoreno" – kazao je za Faktor član pregovaračkog tima Vlade KS Mario Nenadić.

S obzirom na to da su pregovori još na samom početku, direktora JU Studenstki centar Sarajevo u čijem vlasništvu se nalazi objekat koji bi Vlada KS prodala Federalnoj vladi, još niko ni o čemu nije obavijestio.

"Pregovarački timovi su dogovorili samo prve smjernice, a nas još niko nije pozvao ni na kakav razgovor. Ono što mi imamo kao neki podatak jeste procjena sudskog vještaka da zgrada vrijedi 42 miliona i da se nalazi na 17.000 kvadratnih metara, plus parking od pet duluma sa ograđenim prostorom i hortikulturom" - pojašnjava direktor JU Studentski Centar Sarajevo Tarik Curić.

Prodaja ovog poslovnog objekta, koja se nalazi u kompleksu u Nedžarićima, a koju studenti odavno ne koriste, bila bi u koristi menadžmenta Studentskog centra, s obzirom na to da bi od dobijenog novca mogli vratiti nagomilane dugove, zbog kojih je ova ustanova u teškoj situaciji.

"Ono što naš osnivač, Vlada KS, bude tražio od nas mi ćemo naravno prihvatiti i zajedno ćemo naći rješenje, a i u našem interesu je da Vlada FBiH ne bude više podstanar. Mi u potpunosti razumijemo da je to jedina Vlada na području bivše Jugoslavije koja je u podstanarskom statusu, i želimo da se to što prije riješi. Sa druge strane mi imamo dug koji je progresivno rastao, to je pet miliona KM glavnice PIO-a i četiri miliona KM kamate, a imamo i dug prema dobavljačima. Također imamo objekte koji su i ekološki i ekonomski aposulutno neefikasni, zbog toga bi dobijeni novac uložili u utopljavanje objekata, jer studentska naselja imaju stolariju iz 1983. godine. Dakle, mi ne bježimo od prodaje zgrade, jer bismo i mi njome riješili svoj status, jer nikad nećemo moći platiti dug PIO-u od naših sredstava, a porezna uprava nam stalno blokira račune. Prodaja bi nam odgovarala, ali po uslovima da mi sa tim parama vratimo te dugove i utoplimo objekte. Dobra opcija je da državni novac ostane u budžetu, a da se zadovolji i javna ustanova koja se nalazi u teškoj situaciji" – ističe Curić.

Ono što još nije poznato jeste šta će, ukoliko dođe do prodaje, biti sa uposlenicima koji rade na održavanju ove zgrade, te agencijama i institucijama kojima su trenutno kancelarije u ovom objektu u Nedžarićima.

"Imamo i 50 radnika koje smo naslijedili od UN-a koji su prešli u Javnu ustanovu i koji rade na održavanju zgrade. Oni su tada bili radnici UN-a i uslov je bio da ih zadržimo. U toj varijanti ukoliko bude prodaje zgrade ne znam šta ćemo s njima. Sa druge strane kompletan taj dio zgrade trenutno je izdat, i JU Apoteke Aarajeva su nedavno zauzele jedan sprat koji nije bio u upotrebi, imamo ugovore i sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, kantonalnim inspekcijama, koji imaju ugovore na period od pet do 10 godina. Ima tu dosta pitanja na koja zajedno trebamo odgovoriti" – pojašnjava direktor JU Studenstki Centar Sarajevo Tarik Curić.

Direktor ove javne ustanove ipak se nada da će se pregovori intenzivirati, te da će se prodaja ovog objekta realizovati u mandatu aktuelne Vlade KS.

"Mi vjerujemo ovoj Vladi KS, jer su oni nama napravili drugi paviljon putem Zavoda za izgradnju KS, koji je u rangu hotela sa četiri zvjezdice. Ova Vlada nam je digla i nivo finansiranja, nekada je bilo 37 a sada je oko 50 posto. Aktualena Vlada KS će stati iza nas, ali se bojimo da ako se to brzo ne može provesti, da Vlada može upasti u tehnički mandat, jer ko zna šta će biti po dolasku nove Vlade" – ističe direktor Curić.

Podsjećamo, na sastanku pregovaračkih timova vlada Kantona Sarajevo i Federacije BiH dogovoreno je da se nakon potrebnih pravno–formalnih procedura naredni sastanak održi krajem oktobra. Na sastanku je istaknuto da Vlada FBiH osim ove zgrade, koja je prilagođena potrebama smještaja ovog nivoa vlasti, za sada nema drugu opciju za trajni smještaj njenih službi i ministarstava. Iako je Vlada Kantona saglasna da ovaj objekt proda Vladi Federacije, konačnu odluku donijet će zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo. 

(Faktor)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top