Lovište „Sušica“ na Bijelim vodama kod Srebrenice već godinama devastirano

loviste susica srebrenica nov.2019 avazPrijeratno lovište „Sušica“ na Bijelim vodama kod Srebrenice bilo je jedno od najrazvijenijih preduzeća ove općine. Imalo je veliki rezervat bogat medvjedima, divokozama, divljim svinjama i drugom divljači. „Sušica“ se zbog ratnih djelovanja raspala, a mnoga kapitalna divljač nestala.

Na Bijelim vodama ostao je devastiran objekt s prizemljem i dva sprata. U prizemlju je bila kuhinja s ostavama, a na spratovima 20 soba, dnevni boravak, toaleti i kupatila.

Najviše gostiju ovdje je dovodio bivši gradonačelnik Sarajeva i generalni direktor „Energoinvesta“ pokojni Emerik Blum. Najčešći su bili tadašnji funkcioneri Branko Mikulić, Nikola Stojanović, Ante Sučić, Milanko Renovica i generali JNA. Gosti su donosili hranu, a razna domaća jela spremali su im Hasiba i Munib Halilović, domari objekta Bijele vode.

Kada gost ustrijeli medvjeda, divokozu, divlju svinju ili neku drugu divljač, educirana komisija lovišta boduje ulov i po vrijednosti trofeja lovac izvrši uplatu. Trofej ostavlja sebi, a meso ubijene divljači lovište je prodavalo hladnjači Sokolac.

Iako su ovdje lovili najviši funkcioneri bivše Jugoslavije i stranih zemalja, nijedan nije imao privilegiju. Svi su na račun lovišta „Sušica“ morali u devizama platiti ubijenu divljač.

Hrana za divljač nabavljana je iz svih klaonica regiona, a deset tona kukuruza mjesečno kupovalo se od ovdašnjih poljoprivrednika. Hranu do Bijelih voda dovozio je Avdo Lejlović, a na tri hranilišta nosila se na konjima. Trebalo je nahraniti 65 medvjeda i drugu divljač.

Lovce je na čeke vodio i za njihovu sigurnost se brinuo Husein Karić, koji je umro prije godinu i po.

(Avaz)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top