Luka Brčko ide u revitalizaciju vrijednu 10 miliona eura

luka brcko biznisinfo

Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan izjavio je da je projekat revitalizacije Luke Brčko značajan za cijelu BiH i da nije bio moguć bez aktivnog doprinosa i podrške EU.

Skenlan je istakao da će preostali tenderi, koje je potrebno objaviti, ići u toku ovog mjeseca, a prvi radovi bi trebalo da počnu na ljeto.

“Ovo je samo jedan od mnogih projekata koje očekujemo u toku ove godine u Brčkom”, izjavio je novinarima Skenlan nakon posjete brčanskoj Luci.

Vršilac dužnosti direktora “Luke Brčko” Alija Osmanbašić napomenuo je da je vrijednost projekta 10 miliona eura i da će ova luka, nakon revitalizacije, biti regionalni centar.

“Sedam miliona eura namijenjeno je za realizaciju tri projekta – i to operativna obala, pristupni put i izgradnja željeznice od stanice do dizalica u luci, dok će tri miliona biti utoršena za nabavku moderne dizalice”, naveo je Osmanbašić.

Novac je nabavljen kreditnim sredstvima od Evropske banke za obnovu i razvoj, a tri miliona eura su grant sredstva.

Francuski ambasador Krstin Tudik rekla je da u evropskom budžetu Francuska učestvuje sa 18 posto, te da u tom procentu učestvuje i u projektu revitalizacije brčanske luke.

Prema njenim riječima, EU i Francuska smatraju da je razvoj infrastrukture u BiH korak naprijed prema EU, te da je Brčko distrikt primjer ostatku BiH.

(Srna)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top