Na historijskom objektu ''NAMA'' u Mostaru teška mehanizacija

nama mostar jan.2020 avazNakon kraćeg zastoja jučer su u Mostaru nastavljeni radovi na uklanjanju nestabilnih dijelova zgrade bivše Opštine, građanima znanog kao objekt NAMA (Narodni magazin) i ZEMA (Zemaljski magazin).

Tako su jučer, nakon pripremnih radova, radnici preduzeća „Građevinar-Fajić“, kojoj su povjereni poslovi na realizaciji prve faze, započeli uklanjanje nestabilnih dijelova ovog historijskog objekta teškom mehanizacijom.

Preciznije, riječ je o uklanjanju jednog od bočnih zidova, koji je na cijelom objektu bio najkritičniji.

Rok za izvođenje prve faze radova koji su započeli početkom novembra je 60 dana.

Ukupna vrijednost radova je 150.000 KM, dok će za drugu fazu biti potrebno 300.000 KM, kako su to potvrdili u Agenciji „Stari grad“ Mostar.

Opasnost od rušenja

Zgrada NAMA je jedan od dvadesetak razrušenih objekata u užoj gradskoj jezgri Mostara, koji četvrt stoljeća od rata čekaju na obnovu i na kojima su kao znak upozorenja table s natpisom „Opasnost od rušenja“.

Federalna inspekcija je 2016. godine naložila uklanjanje nestabilnih dijelova ovog objekta, nakon čega se pristupilo izradi projekta i proceduri dobivanja neophodnih saglasnosti i odobrenja s federalnog nivoa vlasti, s obzirom na to da se nalazi u zoni nacionalnog spomenika BiH.

Prije više od dvije godine predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti su obznanili da će biti pokrenuta inicijativa za to da se dio objekta NAMA obnovi kreditnom linijom. Međutim, nije bilo raspoloženja da nosilac kreditnog zaduženja bude Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U planu je tada bila izgradnja podzemne garaže sa 100 mjesta, za što je urađen idejni projekt, a što bi koštalo 10 miliona KM.

(Avaz)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top