Nacionalno blago će zbog izgradnje policijske stanice biti uništeno

kresevo stecci foto fena

Izgradnja Policijske stanice u Kreševu na mjestu gdje se nalazi nekropola s 85 stećaka i 17 grobova obustavljena je zbog sistematskih arheoloških istraživanja. Međutim, prema riječima struke to podrazumijeva premještanje i uništavanje izvornog lokaliteta nekropole.

Najstariji podaci o nekropoli datiraju iz 1857. godine, a još 2012. godine nekropola je bila predložena za nacionalni spomenik BiH jer se pored ovog lokaliteta nalazila romanička crkva, ali sve to nije bilo bitno nadležnima koji su kazali da je zemljište u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona koje je ujedno i investitor.

Prvi tragovi o nekropoli pronađeni su ljetos, kada su zaustavljeni radovi, ali bageri su ponovo početkom februara ove godine došli na lokalitet i krenuli s ravnanjem tla.

Reakcija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika prema riječima doktora historijskih nauka Amira Klike je samo legalni način uništenja nekropole.

"Jučer smo se nepotrebno obradovali. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nije odlučila da spasi nekropolu stećaka u Kreševu nego da omogući legalan način njenog uništenja. Donijela je odluku da zaustavi građevinske radove dok se ne obave ‘sistematska arheološka istraživanja’. Ovo je samo predstava za šire narodne mase. Dogovoreno je da Institut za arheološka istraživanja pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu krene u ‘sistematska arheološka istraživanja’ na ovom lokalitetu i zato je ‘k’o fol’ obustavljena gradnja Policijske stanice”, napisao je Kliko.

Kako bi javnosti objasnio “sistematska arheološka istraživanja” objasnio je da to podrazumijeva da arheolozi iskopaju sve što se nalazi na lokalitetu do neplodne zemlje, odnosno, da pomjeraju stećke, grobove i grobne nalaze, nakon čega će zemlja postati arheološki sterilna i pretvorena u građevinsko zemljište.

"Potom se na njemu može graditi bilo šta. To se razumljivim jezikom zove legalna i legitimna devastacija kulturno-historijskog, sakralnog, lokaliteta kroz institucije. Tu se samo ugradio spomenuti Institut za arheološka istraživanja koji će klepiti lovu i uništiti sakralnost (svetost) lokaliteta”, pojasnio je Kliko.

Dalje je napisao da je Komisija odbila prijedlog da se svi nalazi konzerviraju “in situ”, odnosno, zaštite i ostave na izvornoj poziciji što je najjasniji dokaz namjere da se obmani javnost i legalizira uništenje nekropole stećaka.

"Sada ide legalno premještanje stećaka i gradnja Policijske stanice Kreševo. Stećci su naše najvrjednije kulturno-historijsko blago iz srednjeg vijeka”, zaključio je Kliko.

Inače, za ovu nekropolu stećaka se vjerovalo da je nestala prije više od stotinu godina, a prema riječima struke pronađeno je veliko blago.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top