Najstarija kulturna institucija u BiH obilježava 133. rođendan

zemaljski muzej sarajevo maj 2019 foto vladaKS

U ponedjeljak, 1. februara, navršavaju se 133 godine od postojanja i djelovanja Zemaljskog muzeja, najstarije naučne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Zemaljski muzej već godinama se bori za opstanak, a danas se nalazi pred jednim od najvećih izazova i u takvom ozračju i obilježavanje rođendana događa se u jeku pandemije koronavirusa koja je zahvatila BiH i cijeli svijet.

Zabavni sadržaj

Ove godine, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, u Zemaljskom muzeju bit će organiziran slobodan ulaz u sobu Sarajevske hagade u dva termina (12-13 i 18-19 sati) te svečano otvaranje izložbe "Tragom divljih orhideja" na Odjeljenju za prirodne nauke autorice Ermane Lagumdžije.

Izložba će posjetiocima pružiti priliku da se upoznaju s malim draguljima bh. flore koji su dio krajolika za sve one koji su dovoljno pažljivi da ih prepoznaju.

Izložba "Predah"

Također, bit će upriličeno i svečano otvorenje izložbe "Predah" na Odjeljenju za etnologiju, čiji su autori Samir Avdić, Lebiba Džeko, Nirha Efendić, Ernis Šljivo i Lejla Bečar. Izložbu čine eksponati iz etnologije i arheologije koji svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i običaju ispijanja kafe i uživanja u duhanu u BiH.

Posjetioci će imati priliku za kupovinu publikacija i suvenira po promotivnim cijenama od 20 posto popusta.

(Fena)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top