Tvrđava Stari grad u Travniku zatvorena za posjetioce

stari grad travnik tvrdjavaTvrđava Stari grad u Travniku do daljnjeg će biti zatvorena za posjetioce. Razlozi su sigurnosni jer su u toku radovi na prilaznom mostu prema tvrđavi. Ova tvrđava jedan je od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne u kojem su naredni historijski periodi ostavili svoja specifična obilježja.

U do sada poznatim historiografskim izvorima ne postoji podatak o godini i trajanju izgradnje, kao ni o graditelju. Historičari su saglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. stoljeća.

Prema načinu gradnje i drugim indicijama, pretpostavlja se da ju je dao sagraditi kralj Tvrtko II Kotromanić, ali historičari smatraju da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša. Današnji izgled bedema i tvrđave predstavlja rezultat intervencija turskih majstora gradnje vojnih utvrda.

Tokom 1953. godine tvrđava se stavlja pod patronat Zavičajnog muzeja Travnik. Zahvaljujući najviše direktoru Muzeja Stipi Loziću, otpočelo se s čišćenjem i uređenjem tvrđave, arheološkim i konzervatorskim radovima. Ubrzo je Stari grad postao centar kulturnog i zabavnog života Travnika u koji dolaze brojni turisti i posjetioci.

Proces obnove i revitalizacije tvrđave pokrenut je 1999. godine. Stari grad danas sadrži različite muzeološke, kulturološke, edukativne i zabavne postavke i aktivnosti.

Danas tvrđava ima status nacionalnog spomenika BiH.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top