U planu revitalizacija Kraljevskog grada Bobovca

srednjovjekovni bosanski grad bobovac foto fena

“Revitalizacija kraljevskog grada Bobovca u kontekstu iskustva lokalnih zajednica u upravljanju kulturnom baštinom” naziv je konferencije održane u Varešu u organizaciji Općine Vareš, uz podršku misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Tvrđava Bobovac ima važan historijski značaj za državu Bosnu i Hercegovinu, a kao jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine ima veliki potencijal.

Nažalost, do sada se relativno malo uradilo na zaštiti, obnovi i kvalitenoj iskorištenosti ovog potencijala. Cilj konferencije je identificirati prepreke i poduzeti konkretne aktivnosti na revitalizaciji tvrđave.

Bobovac predstavlja najznačajniji grad iz perioda srednjovjekovne Bosne. Mjesto gdje su stolovali bosanski kraljevi i vladari govori o hiljadugodišnjem postojanju države Bosne i Hercegovine. U periodu socijalizma Bobavac je uz Vranduk i Počitelj bio jedna od tri tvrđave koje su bile na listi nacionalnih spomenika.

“To je mjesto koje s Kraljevom Sutjeskom čini jedinstven historijski, kulturološki kompleks i srednjovjekovna bosanska kraljevina dobrim dijelom nastaje na tom području i onog trenutka kad je tvrđava Bobovac pala nestalo je srednjovjekovne bosanske države”, kazao je doc. dr. Mirza Džananović, profesor na Filozofskom fakultetu UNZE.

S obzirom na važnost tvrđave Bobovac, do sada je vrlo malo urađeno na očuvanju i turističkoj promociji ovog kraja. Cilj konferencije organizirane u Varešu je podići svijest, razmijeniti najbolja iskustva i prakse i osigurati podršku institucija svih nivoa vlasti i civilnog društva u prepoznavanju značaja revitalizacije kraljevskog grada Bobovca.

Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, smatra da ovakvi projekti mogu naći mjesto u evropskim fondovima samo ako bi država zajedno s kantonom pokazala ozbiljnost.

"Nije bitno gdje su kraljevski gradovi, bili oni u Francuskoj ili u Bosni i Hercegovini, kraljevstvo je kraljevstvo", poručuje Marošević.

“Nadamo se da će naredni koraci biti realizovani u skladu s master planom revitalizacije tvrđave Bobovac, koja je urađena 2008. godine u skladu s preporukama Vijeća Evrope, a koja predviđa i poboljšanje kompletne ne samo saobraćajne nego i turističke infrastrukture", dodao je Džananović.

Konferencija je okupila predstavnike nadležnih ministarstava, lokalne zajednice, stručnjake iz oblasti zaštite spomenika, ali i civilni sektor, koji može dati značajan doprinos. Osim revitalizacije same tvrđave potrebno je osigurati putnu infrastrukturu, te povezati Kakanj i Vareš.

“Kulturno naslijeđe je svih građana Bosne i Hercegovine, svih zajednica i da posjeduje jedan veliki kapacitet u smislu integracije društva. U tom pogledu misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini sarađuju s lokalnom zajednicom i pokušava koristi kulturno naslijeđe kao jedan instrument promocije izgradnje pomirenje u zajednicama kako bi doprinijeli stabilizaciji i demokratizaciji društva Bosne i Hercegovine”, pojasnio je Daut Bajramović, programski službenik misije OSCE u Travniku.

S obzirom na to da je nacionalni spomenik kulture kraljevski grad Bobovac zaštićeno područje, aktivnosti se trebaju provoditi bez narušavanja arheološke, historijske i kulturološke građe. Krenuti što prije u realizaciju navedenih aktivnosti cilj je učesnika konferencije da bi unaprijedili turizam kao jednu od razvojnih grana privrede BiH.

(Federalna.ba/foto: Fena)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top