Uskoro pocetak gradnje VE Siroka draga kod Livna vrijedne 75 mil EUR

vjetroelektrana mostar_02Izgradnja vjetroelektrane Široka draga kod Livna vrijedne 75 mil EUR trebalo bi da počne u ovoj godini, rekao je za eKapiju predsjednik Uprave firme Imres Smart Greenergy iz Livna Pero Vrdoljak nakon potpisivanja memoranduma o saradnji sa turskom kompanijom Enprode.

Sporazum o realizaciji izgradnje VE Široka draga potpisan je u srijedu (25. aprila 2018. godine) na devetom Sarajevo Business Forumu.

"Projektom je predviđenja izgradnja vjetroparka sa 16 turbina. Izgradnja će se odvijati u dvije faze. Prva faza se odnosi na instalisanu snagu od 65 MW, dok će nakon završetka druge faze ukupna instalisana snaga vjetroelektrane biti oko 100 MW" - objasnio nam je Vrdoljak.

Dodao je da je sada u fazi izbor proizvođača turbina i da je tender otvoren do sredine maja.

"Već smo izgradili glavne pristupne puteve, a trenutno se rade pristupni putevi ka mikro lokacijama. Izvođač ovih radova je firma Roko commerce iz Livna" - rekao je Vrdoljak.

Podsjećamo, u blizini ovog vjetroparka planirana je i izgradnja hidroelektrane Široka draga vrijedne oko 1,6 mlrd EUR, što će biti najveća reverzibilna hidroelektrana (RHE) u jugoistočnoj Evropi.

"Trenutno smo u fazi projektovanja reverzibilne hidroelektrane Široka draga i to može da traje i do tri godine" - istakao je Vrdoljak.

(eKapija.com)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top