Završena restauracija nacionalnog spomenika “Smrike” u Novom Travniku

nekropola smrike travnik

Završeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na nacionalnom spomeniku “Smrike” u Novom Travniku.

S ciljem obnove i zaštite kulturnog i graditeljskog naslijeđa na području lokalne zajednice, općina Novi Travnik provela je projekt “Radovi na obnovi i restauraciji nacionalnog spomenika nekropola Smrike Novi Travnik”, priopćeno je iz te općine.

Spomenik koji se nalazi na lokaciji Stojkovići u općini Novi Travnik podignut je 1975. godine i djelo je jednog od najpoznatijih graditelja memorijalne arhitekture u regiji Bogdana Bogdanovića.

Spomenik je iznimne umjetničke vrijednosti i sadržava sve elemente kompleksnog arhitektonskog, estetskog i pejzažnog rješenja.

Radovi koje je izvodilo poduzeće “Neimari” d.o.o. Sarajevo, uz stručni nadzor Urbinga d.o.o. Sarajevo, sadržavali su pripremne radove, čišćenje devet kamenih spomenika i ploče na ulazu, razvrstavanje kamenih dijelova dva porušena spomenika te sastavljanje i njihovu rekonstrukciju.

Realizirani proračun projekta je 22.932 maraka. Projektne aktivnosti financirane su iz Proračuna općine Novi Travnik, a Federalno ministarstvo kulture i sporta financijski je podržalo projekt iznosom od 10.000 maraka.

Cilj projekta je zaštititi ovaj kulturni krajolik, koristiti ga u izvornoj namjeni tj. prezentirati njegovu univerzalnu simboliku i time doprinositi afirmaciji kulturnog i povijesnog nasljeđa Novog Travnika i Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

(BHRT)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top