Zenica: Gradsko vijeće podržalo izgradnju Centra za srce i Centralne gradske podzemne garaže

podzemna garaza rampaNa 20. sjednici Gradskog vijeća Zenica, na kojoj su vijećnici razmatrali 12 tačaka dnevnog reda, prihvaćen je prijedlog Odluke o prihvatu ponude i sklapanju Ugovora o osnivanju prava građenja na gradskom građevinskom zemljištu radi izgradnje objekta i uspostave specijalističke zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema u gradu Zenica.

Vijećnici su podržali osnivanje prava građenja u korist PZU Specijalna bolnica "Centar za srce - KM", kao sticaoca prava građenja.

Kako je Odlukom pobliže regulisano osnovat će se pravo građenja na gradskom građevinskom zemljištu koje se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Kantonalne bolnice Zenica, površine cca 1000 m2, a shodno idejnom rješenju ponuđača PZU Specijalna bolnica "Centar za srce - KM" Sarajevo.

Pravo građenja osnovat će se na period od 24 godine i 11 mjeseci, s mogućnošću produženja tog perioda ukoliko i dalje bude postojao interes za takvom vrstom specijalističke zdravstvene ustanove.

Jednokratna naknada za pravo građenja utvrđena je u iznosu od 50.000,00 KM, dok godišnja naknada iznosi 30.000,00 KM, a počet će se plaćati tri godine nakon potpisa Ugovora o osnivanju prava građenja.

Predviđeno je da se izgradi objekat specijalističke zdravstvene ustanove ukupne bruto površine 3001,38 m2, odnosno ukupno 2703, 96 m2 korisne površine.

U obraćanju vijećnicima i prisutnima prof. dr. Mirsad Kacila, direktor PZU Specijalna bolnica "Centar za srce - KM" je naglasio da će sve vrste usluga koje će se pružati pacijentima u specijalističkoj zdravstvenoj ustanovi za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema u gradu Zenica, a koje su propisane od strane Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i uključuju interventno-kardiološke procedure, koronarografije, stenting (TAVI, EVAR, TEVAR) i slično biti besplatne za pacijente sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

"Postoje usluge manjeg obima, njih pet do sedam posto od ukupnih koje Federalni zavod zdravstvenog osiguranja ne priznaje. Međutim, uključivanjem Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja će i taj problem biti riješen. Pacijenti će biti u prilici da dobiju brzu, jednostavnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu bez bilo kakvog plaćanja", pojasnio je prof. dr. Kacila.

Odluka o prihvatu ponude i sklapanju Ugovora o osnivanju prava građenja na gradskom građevinskom zemljištu radi izgradnje objekta i uspostave specijalističke zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema u gradu Zenica dopunjena je odredbom kojom se definiše da će se prijedlog Ugovora o osnivanju prava građenja dostaviti na mišljenje Gradskom pravobranilaštvu Zenica.

Gradsko vijeće je razmatralo i usvojilo Prijedlog Odluke o proglašenju javnog interesa i raspisivanju javnog natječaja za osnivanje prava građenja radi izgradnje Centralne gradske podzemne (CPG) garaže na Trgu Alije Izetbegovića.

Razlozi za donošenje Odluke proizilaze iz Analize opravdanosti izgradnje, upravljanja i korištenja podzemnih garaža na području grada Zenica, koju je Gradsko vijeće razmatralo na sjednici održanoj 29. aprila 2021. godine i povodom koje je usvojilo Odluku o opredijeljenosti dodjele/osnivanja prava građenja radi realizacije projekata izgradnje, upravljanja i korištenja podzemnih garaža na području grada Zenica.

Projekat izgradnje, upravljanja i korištenja podzemne garaže na Trgu Alije Izetbegovića će biti realizovan osnivanjem prava građenja, a nakon provedenog javnog natječaja i izbora investitora.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top