Aerodrom Sarajevo nudi poticaje aviokompanijama koji žele uspostaviti bazu

sarajevo international airport 2

Međunarodni aerodrom Sarajevo davat će poticaj avionskim kompanijama koje budu zainteresovane za otvaranje baze na ovom aerodromu.

Odluku o tome donio je Upravni odbor društva krajem avgusta, a raspisan je i javni poziv zainteresovanim kompanijama za uspostavljanje baze u periodu od 2021. do 2023. godine.

Poticaj se odnosi na kompanije koje imaju sjedište u Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo s ciljem ublažavanja negativnih utjecaja izazvanih pandemijom COVID-19 u Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo. Sve avionske kompanije koje planiraju uvesti redovne linije na međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo imat će pravo podnijeti zahtjev za bazu. Oni avioprijevoznici koji planiraju provesti najveći broj zračnih operacija sedmično/ mjesečno, tj. godišnje, imat će prioritet.

Baza podrazumijeva mjesto koje bi uspostavili avionski prijevoznici, a gdje bi članovi osoblja i posade započinjali i završavali vrijeme dužnosti ili razdoblja dežurstva i gdje, u normalnim okolnostima, operator nije dužan osigurati smještaj za osoblje.

U prvoj fazi baza se uspostavila baza za dva aviona, s mogućnošću povećanja broja aviona, kako se povećavaju raspoloživi aerodromski kapaciteti.

Poticajni program zasnovan je na broju putnika za avionske kompanije koje imaju sjedište u Međunarodnoma aerodromu Sarajevo a odobravat će se avonskim kompanijama na osnovu prethodnih pisanih zahtjeva/informacija o procijenjenom broju putnika (ukupan broj putnika, kao i na osnovu broj odlaznih putnika) za tekuću godinu, na temelju liste aerodromskih naknada i rezultata pregovora.

S obzirom da će se popust odobravati unaprijed, nakon završetka kalendarske godine, Aerodrom Saarajevo će revidirati ostvarene kvantitativne pokazatelje te izvršiti ispravke, ako bude potrebno.

Aviokompanijama je ostavljen rok od 30 dana za ponošenje zahtjeva za otavaranje baze.

Iako na Sarajevskom aerodromu šest aviokompanija trenutno obavlja letove, tri mjeseca zaredom ovaj aerodrom ima manje putnika nego tuzlanski, na kojem operira jedna aviokompanija - WizzAir.

Wizzair-ova baza na tuzlanskom aerodromu je do sada jedina takva u Bosni i Hercegovini.

(Indikator.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top