FBiH se zadužuje 200 mil EUR za gradnju dionica na Koridoru 5C

autocesta foto jpautoceste fbih 2

Federalna vlada je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske investicijske banke (EIB) bude osiguran novac za zgradnju dionica na Koridoru 5C, autoceste Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan na u iznosu do 140 mil EUR.

Prihvaćena je i informacija o ovom kreditu EIB-a kao osnova za vođenje pregovora. Konačna odluka o zaduženju će biti donesena po okončanju pregovora sa EIB-om, a krajnji dužnik po ovom zaduženju su Autoceste FBiH.

Dionica Poprikuše - Nemila je duga 5,5 kilometara, što uključuje tunel Golubinja od 3,6 kilometara i trasu autoceste od 1,9 kilometara koja obuhvata dva vijadukta (106 i 108 metara), dva mosta, nadvožnjak i petlju Poprikuše, na kojoj će biti izgrađeno naplatno mjesto i centar za kontrolu prometa. Očekuje se da će prosječni godišnji nivo saobraćaja biti povećan za oko 23%, a postojeći put M-17 bit će povezan sa Koridorom 5C..

Dionica Tarčin - Ivan je dužine 6,9 kilometara autoceste, a uključuje dva mosta ukupne dužine 1,1 kilometara, odmorište u centalnom dijelu Bosne i Hercegovine, tunel Ivan od 1,8 kilometara i privremeni priključak na magistralnu cestu M-17. Izgradnjom ove rute bila bi značajno smanjena udaljenost između Sarajeva i Mostara i skraćeno vrijeme putovanja.

U informaciji o kreditu EIB-a je navedeno da u finansiranju dionica Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan, u skladu sa ugovorom od 12. septembra 2019. godine, učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu od 120 mil EUR. Od toga je 70 mil EUR za dionicu Poprikuše - Nemila i 50 mil EUR za dionicu Tarčin - Ivan.

Danas, 19. septembra, je prihvaćeno i zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje izgradnje dionice autoceste na Koridoru 5C Putnikovo brdo - Medakovo u iznosu do 60 mil EUR.

Ova dionica je duga 8,5 kilometara, s početkom trase na izlazu iz tunela Putnikovo brdo 2 na međuentitetskoj liniji. Dalje ide prema petlji Usora, prelazi mostom preko reguliranog korita rijeke Usora i preko mostova Kraševo, Tešanjka 1 i Tešanjka 2 dolazi do naselja Karuše. U Karušama prolazi kroz brdo i na toj lokaciji je predviđen cut&cover sistem gradnje u dužini od 220 metara.Tu će brdo biti otkopano i izgrađena konstrukcija tunela, a zatim zatrpano i dovedeno u ranije stanje.

U nastavku trasa prolazi kroz naseljena mjesta Tešanjka i Medakovo kao i nenaseljena područja i završava poslije petlje Medakovo.

(eKapija.com)

Komentari  

#1 Schwabo 19-09-2019 16:08
A sta je sa akcizama, majku vam lopovsku?

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top