Kinezi uplatili koncesionu naknadu za autoput Banja Luka-Prijedor​

autoput banjaluka doboj rejting.ba

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da koncesiona naknada kineske kompanije "Šandong" za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor uplaćena.

Trninić je novinarima u Banjaluci rekao da je naknada danas uplaćena, nakon što su neki mediji objavili da je Kinezima juče istekao rok da uplate jednokratnu koncesionu naknadu od 8,7 miliona KM za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor.

Vlada Republike Srpske dodijelila je 1. oktobra koncesiju kineskoj kompaniji "Šandong" za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor.

Vlade je dala saglasnost na prijedlog ugovora o koncesiji za autoput Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, odnosno njegovu prvu fazu Banjaluka-Prijedor.

Koncesija je dodijeljena na 33 godine, uključujući period izgradnje, a koncesionar se obavezuje na plaćanje koncesione naknade. Ona se sastoji od jednokratne naknade koja iznosi 1,5 odsto od vrijednosti investicije, odnosno 4,47 miliona eura i godišnje naknade od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Vrijednost investicije, koja obuhvata projektovanje i izgradnju, procijenjena je na 297 miliona eura. Trošak izgradnje po kilometru je sedam miliona evra i on se nalazi na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi.

(Srna)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top