Kreće gradnja Bloka 7 TE Tuzla vrijednog 1,4 milijarde KM

TE Tuzla blok7 visualGrupa od deset inžinjera iz Kine stigla je prije dvije sedmice u Sarajevo i nakon obavezne 14-dnevne samoizolacije već je započala na operativnim sastancima s čelnim ljudima „Elektroprivrede BiH“ na projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli koji je u martu prolongiran zbog pandemije koronavirusa.

Radi se o dolasku prve grupe inžinjera iz Pekinga u BiH koji će projektirati najveću poslijeratnu investiciju u BiH, vrijednu 1,4 milijarde KM (722 miliona eura).

Ovu informaciju potvrdio je za Avaz Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u "Elektroprivredi BiH" i šef ovog velikog državnog projekta. On je potvrdio da su Kinezi došli u Sarajevo i Tuzlu 10. avgusta, ali da je u prvom planu bilo, nakon dolaska zdravstveno pitanje i obavezna samoizolacija.

Blok 7 će graditi kineski konzorcij "China Gezhouba Group Company Limited Peking" i "Gedi - Guandong Electric Power Design Institute". Ovo je tek prva inžinjerska postava, a u špici izgradnje Bloka očekuje se oko 1.000 radnika na gradilištu.

''Pripremni radovi koje realizira “Elektroprivreda” odvijaju se po dinamičkom planu i gradilište je spremno za predaju kineskim partnerima za potrebe njihove mobilizacije'', rekao nam je Salkić.

"Elektroprivreda BiH" uplatila je prije mjesec 214 miliona KM avansa kineskim partnerima.

Na ovaj način ova državna firma ispoštovat će svoj dio obaveza iz ugovora i investicije vrijedne 1,4 milijarde maraka, koju su odobrili Vlada i Parlament Federacije. Gradnja će biti finansirana kreditnim sredstvima „Exim banke“, dok je 15 posto EPBiH izdvojila iz vlastitih sredstava.

(avaz)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top