Spoljnotrgovinska razmjena BiH umanjena za 140 mil KM

cargo kontejneri izvozSpoljnotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine ubrzano usporava. Uvoz u BiH pao je za 95 mil KM, sa 1,2 milijarde u martu prošle godine na 1,1 milijardu u martu ove godine. Vrijednost izvezene robe u martu je pala za 44,4 miliona, odnosno sa 644,2 miliona na 599,8 mil KM, saznaje portal Capital.

Najveći pad je u robnoj razmjeni sa Italijom. Uvoz roba iz Italije u BiH u ovom mjesecu pao je za 14 miliona maraka, dok je izvoz proizvoda iz BiH u Italiju pao za više od 30 miliona u odnosu na mart prošle godine, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Italija, koja je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera BiH, tokom marta pogođena je pandemijom virusa korona zbog čega su nastali mnogobrojni problemi u razmjeni roba sa tom zemljom.

Dok su u martu prošle godine u Italiju iz BiH izvezene robe vrijednosti 80,9 miliona, u istom mjesecu ove godine evidentan je pad, pa izvoz iznosi oko 50,6 miliona KM.

Manji pad ostvaren je u uvozu koji je lani u martu iznosio 128,5 miliona, dok su robe vrijednosti 114,4 miliona u martu ove godine uvezene iz Italije u BiH.

Pad uvoza vidljiv je i sa Kinom koja je ranije pogođena pandemijom i već se polako oporavlja.

Iz Kine je u martu prošle godine u BiH uvezena roba vrijednosti 92,1 milion, a u istom mjesecu ove godine 80,4 mil KM. Istovremeno u tu zemlju je izvezeno ovaj mjesec robe u iznosu od 752.013 KM, duplo manje nego lani kada je izvoz iz BiH u Kinu u mart iznosio 1,4 mil KM.

Značajniji poremećaji u spoljnotrgovinskoj razmjeni nisu još vidljivi sa Njemačkom u koju je u martu ove godine iz BiH izvezeno 93,5 miliona, za oko 650.000 KM više nogo u martu prošle godine. Uvoz iz Njemačke u BiH iznosio je ovaj mjesec 150,6 miliona KM, za oko 340.000 KM manje nego u martu 2019.

(Capital)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top