Struja iz VE Grebak se očekuje za dvije godine

vjetroelektrane wind parkPrvi kilovati struje iz Vjetroelektrane Grebak u Nevesinju trebalo bi da poteknu 2022, a investitor višemilionskog projekta ističe da bi uskoro trebao početi i proces eksproprijacije zemljišta.

Na lokalitetu Grebak, udaljenom pet kilometara od Nevesinja (zapadno), planirana je izgradnja vjetroparka, a koncesija za izgradnju u aprilu ove godine dodijeljena je Privrednom društvu Grebak iz Nevesinja.

Izvršni direktor kompanije Miralem Čampara navodi da je kompletiran elaborat o eksproprijaciji, urbanističko-tehničkim uslovima i parcelaciji zemljišta te da je kompletna dokumentacija predana Ministarstvu energetike i rudarstva RS-a. Sada se čekaju dalje procedure do proglašenja javnog interesa.

Čim Vlada RS-a usvoji dokumente i bude proglašen javni interes, započet ćemo postupak eksproprijacije zemljišta. Nadam se da će to biti okončano u narednih mjesec ili dva, objasnio je Čampara te dodao da uporedo dok se čekaju potrebne dozvole za početak eksproprijacije, tim ovog privrednog društva priprema projekat.

''Najvažnije je da se riješe imovinskopravni odnosi, a potom će sve ići planiranom dinamikom'', rekao je Čampara.

Izgradnja vjetroelektrane, snage za sada 50 megavata, veliki je privredni iskorak i za općinu Nevesinje. Ujedno je to prvi vjetropark u ovom dijelu zemlje.

''Na ovaj način se okrećemo budućnosti i pokazujemo spremnost da prošlost stavimo iza sebe te da se okrenemo životu u kojem ćemo svi dati doprinos i stvoriti što je moguće više kako za sadašnje, tako i za buduće generacije'', naveo je nedavno ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić.

Istakao je i da je oblast energetike najvažnije strateško razvojno pitanje za manji bh. entitet te najavio da će Vlada brzo pokrenuti koncesioni postupak i dodijeliti koncesiju Elektroprivredi RS-a za izgradnju vjetroelektrane Trusina na području Nevesinja, instalisane snage 50 megavata. To će, naveo je, biti dva velika objekta koja će dobiti Nevesinje, čime je potvrđena maksimalna posvećenost Hercegovini, ali i pruženim šansama razvoja kako bi se maksimalno iskoristili svi izvori energije.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top