Vlada FBiH planira 126 investicijskih projekata "teških" skoro 16 milijardi KM

autoput bih izgradnja avaz

Za period od 2022. do 2024. godine Vlada Federacije BiH namjerava provesti 126 investicijskih projekata, od čega su 63 u implementaciji, 58 kandidovanih i pet projekata sa statusom "odobren". Ukupna vrijednost svih projekata je 15.993,79 miliona KM.

Od toga se 49,3 posto odnosi na kandidovane projekte, 44 posto na projekte u implementaciji te šest posto na odobrene projekte. Od projekata u implementaciji najviše sredstava planirano je investirati u oblasti cestovnog saobraćaja.

Podaci su to iz "Dokumenta okvirnog budžeta FBiH za period 2022.-2024". Kako se navodi u ovom dokumentu, kao odgovor na negativne posljedice pandemije, a u cilju oporavka i rasta ekonomije, Vlada Federacije BiH u 2021. godini planirala je niz investicijskih ulaganja u privredu.

Ova ulaganja obuhvataju podršku ugroženim sektorima privrede, podršku za podizanje stepena konkurentnosti, jačanje otpornosti zdravstvenog sektora te finansiranje mjera za održavanje nivoa zaposlenosti i za novo zapošljavanje.

Između ostalog, dodaje se da Vlada Federacije BiH planira izdvojiti znatna sredstva za finansiranje kapitalnih projekata na nivou gradova i općina iz budžeta, planira sredstva za finansijsku pomoć za provođenje strukturnih reformi na nivou kantona iz aranžmana s MMF-om te sredstva namijenjena kao podrška u zapošljavanju iz sredstava Svjetske banke.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top