Vlada Kantona Sarajevo odobrila prodaju hotela "Igman"

hotel igman foto EPA

Na prijedlog Nadzornog odbora KJP ZOI 84 d.o.o. Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, na današnoj redovnoj sjednici, donijela je Odluku o prodaji hotela “Igman” i pripadajućih objekata i zemljišta.

„Postupak prodaje, shodno Zakonu o privatizaciji preduzeća, provest će Kantonalna agencija za privatizaciju sistemom tendera, odnosno javnog prikupljanja ponuda u postupku male privatizacije. Početna cijena za hotel i pripadajuće zemljište u iznosu od 9. 234. 920 KM utvrđena je na osnovu Elaborata o procjeni hotela 'Igman', pripadajućih objekata i zemljišta od strane stalnog sudskog vještaka iz oblasti građevinarstva od 19. februara 2021. godine“, saopćio je ministar privrede KS Adnan Delić, istakavši kako je ovo način da se KJP “ZOI ‘84” oslobodi neperspektivne imovine, te sredstvima od prodaje pokrije porezne dugove, unaprijedi infrastrukturu ski-centara i poslovanje preduzeća.

Ministar je istakao i da su ovom Odlukom Vlade ustanovljeni kriteriji koji podrazumijevaju početnu cijenu, investicije, te uvjet zadržavanja hotela u domenu hotelsko-ugostiteljske, sportsko–rekreativne ili djelatnosti pružanja zdravstvenih usluga.

Ministar Delić pozvao je sve zainteresovane za kupovinu hotela “Igman” da se prijave na javni poziv koji će Kantonalna agencija za privatizaciju objaviti već naredne sedmice. Javni poziv ujedno će sadržavati sve neophodne informacije za potencijalne kupce.

Na današnjoj press konferenciji ministar Delić podsjetio je novinare i javnost da je u proceduri i izmjena i dopuna Zakona o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju, s osnovnim ciljem dodavanja nadležnosti Agenciji vezanih za privlačenje investicija u Kanton Sarajevo.

"Komisija ubrzano radi na ovim izmjenama i dopunama i nadamo se da ćemo na ovaj način povećati investicije u Kanton jer će ove izmjene i dopune, između ostalog značiti da će potencijalni investitori moći sve potrebno obaviti na jednom mjestu", pojasnio je ministar Delić.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top