Vlada KS: Šip će biti silikonska dolina Sarajeva

IT IndustryVlada Kantona Sarajevo potencijalnim investitorima na Forumu predstavit će tri projekta i to Eko kamp Bijambare, Tehnološki park Šip i privatizaciju u ratu devastiranog hotela Igman. Traže investitore koji su spremni uložiti sredstva u ove projekte.

Najznačajniji od njih je projekt tehnološkog parka na Šipu, koji treba da postane sarajevska silikonska dolina. Premijer KS-a Edin Forto kazao je kako se mora raditi na tome da ljudi koji imaju mnogo novca žele živjeti u Sarajevu, te kako je to uslov za otvaranje biznisa i novih radnih mjesta.

''Imamo nekoliko projekata u završnoj fazi, a riječ je o cestovnoj infrastrukturi i javnom prevozu. Naime, planiramo pokrenuti rekontrukciju tramvajske pruge od Marindvora do Ilidže, kao i obnovu trolejbuskog voznog parka'', kazao je Adnan Šteta, kantonalni ministar saobraćaja.

Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajeva kazao je da KS traži finansijera na tehnološki park na Šipu.

''To je značajan projekt koji će poslužiti za razvoj IKT sektora u KS-u'', istakao je Hulusić.

Ministar finansija Amel Kovačević istakao je da je EBRD uvijek bio partner BiH u obnovi.

"Govoreći o tehnološkom parku na Šipu, namjera KS-a je da se tu napravi mala silikonska dolina u koju bi smjestili sve kompanije koje djeluju u oblasti IKT-a'', pojasnio je Kovačević.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top