60 miliona KM za Prvu i Devetu transverzalu

prva transverzala raskrsnica kranceviceva vlada ks

Federalna vlada je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta gradskih saobraćajnica u Sarajevu, u iznosu do 30.000.000 eura.

Osnovni cilj ovog projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u Kantonu Sarajevo, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (Tunel Kobilja glava) i Devete transverzale.

Na taj način bi Grad Sarajevo bio povezan s drugim dijelovima Kantona Sarajevo i regionalnom cestovnom mrežom, s ciljem smanjenja sadašnjih prometnih gužvi i poboljšanja mobilnosti u regiji.

Za Federaciju BiH su prihvatljivi nacrti Ugovora o zajmu između EBRD-a i BiH, Projektnog ugovora između Ministarstva prometa Kantona Sarajevo – Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i EBRD-a, kao i Ugovora o podršci projekta između Kantona Sarajevo i EBRD-a.

Sredstva zajma, s rokom otplate od 15 godina i trogodišnjim grace razdobljem, bit će prenesena na Kanton Sarajevo, kao krajnjeg dužnika. Tokom realizacije ovog projekta, u budžetu FBiH nije potrebno osigurati sredstva za dodatno sufinansiranje.

Vlada FBiH je dala suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, te za zaključivanje i usuglašavanje Podugovora o zajmu između Federacije BiH i Kantona Sarajevo i za njihovo potpisivanje ovlastila federalnu ministricu finansija.

(biznisinfo.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top