Aerodrom Bihać bi prve avione mogao dočekati za četiri godine

bihac aerodrom golubici08Aerodrom Bihać raspisao je javni poziv vlasnicima zemlje koja se nalazi na površini gdje će se graditi pista. To je prvi korak za konačnu isplatu vlasnicima zemlje na kojoj će, prema najavama, za četiri godine biti izgrađen bihaćki aerodrom.

Muhamed Memagić na Golubićkom polju ima zemlju do koje, kaže, ionako, zbog gradnje aerodroma ne može doći, zbog čega se raduje javnom pozivu kako bi tim sredstvima obnovio porodičnu kuću.

''Do nje se nije moglo ni prići otkako je zagrađeno zbog aerodroma tako da mogu reći nije mi ni žao što će je oteti jer je ne obrađujem'', rekao je Memagić za FTV.

Mještanin Golubica Halid Kadić kaže da mu zemlja leži džaba, nije je obrađivao, te da mu je bolje da je da za aerodrom.

''Imam dvije kćeri i sina, dat ću njima nešto i sebi nešto ostaviti'', dodao je Kadić.

Međutim, oni koji su obrađivali zemlju ističu da su ovim projektom oštećeni.

''Nama kojima oduzimaju zemlju neka daju posao, jer od čega ćemo živjeti. Kaže: Dobit ćeš pare. Pa, dat ću pare da me ne diraju. Sa svojih deset prsta kupio sam tu zemlju, a onaj što je naslijedio moli Boga da mu se izuzme da nešto dobije'', istakao je mještanin Golubića Nermin Memagić.

Za ovu namjenu na posebnom računu Vlade Federacije nalazi se pet miliona maraka. Za 15 dana će 170 suvlasnika parcela neophodnih za gradnju aerodroma biti pozvano na potpisivanje sporazuma, nakon čega u roku trideset dana slijedi isplata.
Izgradnja vrijedna oko 100 miliona

Kako je rekao Anel Hadžić, direktor JP Aerodrom Bihać, procjena je urađena na 1.050 strana, te je koncipiran iznos po metru kvadratnom 17,92 KM, uz obavezu javnog preduzeća da plati sve predviđene takse.

U Upravi poduzeća su naglasili da je ovo državni, statreški projekt i da bi, ukoliko sve bude išlo po planu, za četiri godine prvi avioni mogli sletjeti i na ovaj aerodrom.

''Dobili smo sve preporuke i način kako da se to izvede, s obzirom na teren, izvršena su sva ispitivanja G1 misije gdje je tlo pokazalo da može izdržat teret 80 tona. To znači da može sletjeti referentni avion boing 737 700'', rekao je Hadžić.

Inače, procjenjuje se da će izgradnja ovog aerodroma koštati oko 100 miliona maraka, prenosi Federalna.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top