Aktivnosti na realizaciji projekta Prve transverzale

prva transverzala foto avaz maj 19 20

U sarajevskoj ulici Halida Kajtaza jučer je srušena kuća koja se nalazi na trasi Prve transverzale, a radnici od jutarnjih sati ukljanjaju građevinski materija. To je odluka Općine Centar i Kantona Sarajevo.

Rušenje je uslijedilo nakon što su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Direkcija za puteve KS podnijeli Općini Centar zahtjev za uklanjanje stambenog objekta koji ima prizemlje i jedan sprat u ulici Halida Kajtaza na broju 2 i 4.

Na ovaj način zemljište će biti privedeno krajnjoj namjeni, odnosno izgradnji dionice puta od ulice Halida Kajtaza do ulice Braće Begić.

Podsjećamo, operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale jučer je održao svoj prvi sastanak sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo u novom sazivu.

Sastankom je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, a prisustvovali su mu ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar finansija Jasmin Halebić, pravobranilac KS Kemal Karić, načelnici općina Centar i Vogošća Nedžad Ajnadžić i Edin Smajić, direktori Zavoda za izgradnju KS i Zavoda za planiranje razvoja KS Mirza Hulusić i Hamdija Efendić, te predstavnici Općine Novo Sarajevo.

Nenadić je poručio da projekt Prve transverzale ostaje prioritet Vlade Kantona Sarajevo.

"Njenom izgradnjom bit će ubrzan protok saobraćaja i smanjene gužve u gradu. S obzirom da će se realizicija ovog projekta pozitivno odraziti i na razvoj privrede u Kantonu Sarajevo, jer će uz transverzalu biti i nekoliko pratećih objekata, nastojat će se, uprkos trenutnoj ekonomskoj situaciji, iznaći potrebna finansijska sredstva" - naglasio je Nenadić.

I dalje najveći problem predstavlja objekat tržnog centra Penny. Eksproprijacija ovog objekta još nije počela jer Vlada KS od Općine Centar nije dobila pozitivnu identifikaciju koji dio imovine treba da se riješi.

Podsjećamo, ova saobraćajnica povezivat će centar Sarajeva sa četiri trake s Vogošćom i autoputem, što će riješiti problem velikih saobraćajnih gužvi u glavnom gradu BiH.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top