Dinamika radova na izgradnji Koridora 5c kroz općinu Tešanj

02.tunel hrastik tesanj nov.2023Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru 5C, dionice Putnikovo Brdo – Medakovo dužine 8,5 kilometara potpisan je 11. novembra prošle godine. Ova dionica predstavlja veliki značaj za razvoj privrede u Tešnju.

Glavne aktivnosti izvedene u ovom periodu na ovoj dionici je iskop lijeve tunelske cijevi tunela Hrastik dužine 100m.

Promjenom projektnog rješenja izvršena je zamjena konstrukcije u pokrivenom usjeku (cut and cover) dužine 100 metara u tunel sa podzemnim iskopom iste dužine. Tunel Hrastik se izvodi sa dvije tunelske cijevi, na međusobnom razmaku osi cijevi od 11,5 metara.

Predviđene ukupne dužine tunelskih cijevi su: desna tunelska cijev L=100,00 m (+68 m dužina portalne građevine), lijeva tunelska cijev L=100,00 m (+68 m dužina portalne građevine).

Metoda izgradnje tunela je po načelima Nove austrijske tunelske metode NATM. Osiguranje podzemnog iskopa tunela „Hrastik“ se postiže kombinacijom primarne podgrade, srednjeg stuba od mlaznog betona i armirano betonske sekundarne obloge.

Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Istovremeno, JP Autoceste FBiH i Općina Tešanj organizovali su predstavljanje dinamike radova izgradnje Koridora 5c koji prolazi kroz općinu Tešanj, na dionicama Putnikovo Brdo – Medakovo i Medakovo – Ozimice.

Radi se o najvećem infrastrukturnom projektu koji se realizuje na teritoriji općine Tešanj, a čija je ugovorena vrijednost skoro milijardu KM.

Prisutnima se obratio u ime JP Autoceste FBiH v.d. izvšni direktor za projektovanje i građenje Asmir Đevlan, kao i trenutni opštinski načelnik Tešnja Suad Huskić.

Prezantaciji ovog veoma važnog projekta prisustvovali su i voditelji projekata Edin Dedović (dionica Putnikovo Brdo-Medakovo) i Alem Kovačević (dionica Medakovo-Ozimice), zastupnici na višim i općinskim nivoima vlasti sa područja općine Tešanj, privrednici, predstavnici institucija i mjesnih zajednica, predstavnici izvođača firmi Euro-Asfalt i Čengiz, te predstavnici nadzora.

Realizacijom ovog projekta izgradnje Koridora 5c koji prolazi kroz područje općine Tešanj, na dionicama Putnikovo Brdo-Medakovo i Medakovo Ozimice, Općina Tešanj biće bliža evropskim putevima, što u konačnici znači ogroman privredni razvoj za Tešanj u narednim decenijama.

Prisutni su nakon održane prezentacije, obišli gradilišta.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top