Do kraja godine izgradnja puteva do tunela Kobilja Glava i kružnog toka Šip

prva transferzala 16.maj.2019Radovi započeti na prvih 1240 metara Prve transverzale teku ubrzanom dinamikom i trebali bi biti okončani do kraja ove godine.

Najavio je to ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta prilikom današnjeg obilaska gradilišta sa predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem i direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačem.

Izvode se radovi u tri smjera i to na izgradnji potputnjaka koji će iz mjesta Šip biti poveznica stanovništvu sa Prvom trasverzalom, dionice puta prema projektovanom kružnom toku na Šipu, te dionice puta prema projektovanom Tunelu Kobilja glava.

Kako je naveo Tomislav Ivanković, voditelj građenja iz firme izvođača radova Hering d.d., zbog lokaliteta i pristupnih puteva radovi su započeti sa sredine trase.

“Trenutno se rade nasipi i priprema platoa za izradu šipova za potputnjak, kao i iskopi prema rondou Bare i prema tunelu Kobilja Glava”, precizirao je.

Ministar Šteta je kazao da radovi na gradilištu značajno napreduju, te da će biti okončani prije ugovorenog roka od 18 mjeseci. Finansira ih Ministarstvo sredstvima u iznosu od 12.700.000 KM.

“Vrlo brzo ćemo krenuti sa pripremom dokumentacije i raspisivanjem javnog poziva za sljedeću fazu projekta koja se odnosi na Tunel Kobilja glava u dužini od 675 metara. Sve ide po planu, nastavljamo intenzivno gradnju svih saobraćajnica u kantonu”, rekao je ministar Šteta.

Najavio je i da se čeka građevinska dozvola od Općine Centar za početak gradnje kružnog toka Šip kojim će se rekonstruisati postojeća raskrsnica na ovom lokalitetu i ubrzati saobraćaj, te da bi radovi trebali početi uskoro.

“Prva transverzala je najvažniji saobraćajni i infrastrukturni projekt za Kanton Sarajevo i o ovoj temi se govorilo 15 godina. Vlada na čijem čelu sam bio je započela aktivnosti i obezbijedlia sredstva, a aktuelna počela i dinamizirala radove na terenu. Sretan sam što vidim sve ovo i nadam se da ćemo vrlo brzo biti spremni za drugi dio projekta, probijanje Tunela prema Vogošći”, istakao je predsjedavajući Konaković napominjući da je i rukovodstvo Općine Vogošća bilo značajan inicijator pokretanja ovog projekta.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top