Gradit će se brza cesta od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Hrvatskom

brza Cesta mostar siroki brijeg granica hr

Brza cesta uskoro bi trebala povezati Mostar i granicu sa susjednom Hrvatskom. Moderna brza cesta Mostar – Široki Brijeg – granica RH trebala bi biti duga 63 kilometra, a koštat će 730 miliona KM.

Godišnji izvještaj o poslovanju JP Autoceste FBiH, u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoputa i brze ceste, precizira i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra.

Već je izrađeno idejno rješenje, a u ovoj godini planiran je nastavak aktivnosti na tom polju, odnosno priprema javnih konkursa za izradu idejnog i glavnog projekta.

Prema idejnom rješenju, ova brza cesta će povezati Koridor 5C od petlje sjever te će služiti kao obilaznica grada Mostara.

U mjestu Polog cesta će se vezati za južnu obilaznicu Mostara, preko koje će se prometno povezati na Koridor 5C. U nastavku se pruža prema Širokom Brijegu, potom kroz općinu Grude do granice s Hrvatskom gdje će se spojiti na brzu cestu Imotski – Zagvozd.

Ukupni troškovi izgradnje brze ceste od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Republikom Hrvatskom predviđeni su u iznosu od 730 miliona KM, a Vlada Federacije BiH je već odvojila 13 miliona koji će se utrošiti za planiranje i eksproprijaciju.

Dakle, radi se o početnoj fazi planiranja projekta koji će jednog dana kada se završi biti izuzetno važna putna konekcija južnog dijela naše zemlje.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top