Gradnja gradskog autoputa u Sarajevu proglašena javnim interesom FBiH

10 sarajevska zaobilaznica otvorenje 22.nov.2017 foto novigradsarajevo

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izgradnju gradskog autoputa u Sarajevu proglasila javnim interesom ovog entiteta.

Kako su saopćili, pristupa se izradi investicijsko-tehničke dokumentacije za izgradnju ove saobraćajnice, pribavljanju urbanističke saglasnosti i obavljanju postupaka eksproprijacije na zemljištu, sa objektima i infrastrukturom, kao i početku realizacije projekta.

Poručili su da je gradnja ove saobraćajnice jedan od prioriteta za FBiH, te su naveli da će se njenom gradnjom značajno smanjiti saobraćajne gužve, skratiti vrijeme putovanja i poboljšati sigurnost svih učesnika u saobraćaju u pravcu Stup - Buća Potok - Pofalići - Velešići - Bentbaša.

Podsjećamo, aktivnosti za nastavak gradnje gradskog autoputa, odnosno brze ceste su počele prošle godine, kada ja na prijedlog Odbora za promet i komunikacije Parlamenta FBiH entitetska vlada izdvojila određena sredstva za izradu projektne dokumentacije, a prije nekolika mjeseca i dio sredstava za izgradnju i eksproprijaciju.

"Da bi se projekat realizovao, pribavile neophodne saglasnosti potrebne za građevinsku dozvolu, Vlada je zadužila Ceste FBiH, kao pravnog nasljednika bivšeg Fonda za puteve, koji je ranije vodio aktivnosti oko ovog projekta, kada su urađeni tuneli kroz Koševsko Brdo i dio stubova u Velešićima, da pokrene neophodne aktivnosti, u okviru čega je i proglašenje općeg interesa", navedeno je.

Elmedin Voloder, građevinski inžinjer i zastupnik u Federalnom parlamentu, a koji je angažovan na ovome projektu, je u razgovoru za Klix.ba ukazao da je u toku je izrada studije i dijela projektne dokumentacije, odnosno glavnog projekta od sadašnjeg kraja autoputa do buduće petlje u Buća Potoku.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top