Gradnja podzemne garaže neće ugroziti park

javna garaza franca lehara prezentacija

Redakciji Oslobođenja obratilo se nekoliko stanovnika MZ Marindvor-Crni vrh koji su zabrinuti zbog planirane gradnje podzemne javne garaže u Ulici Franca Lehara. Kako su istakli, strahuju da će zbog gradnje biti uništene zelene javne površine.

Saobraćajnica

U Općini Centar, tačnije iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje kažu da nema mjesta zabrinutosti.

"Na Marindvoru, a pogotovo u Ulici Franca Lehara godinama postoji problem saobraćaja u mirovanju. Građani su nekoliko puta negodovali uzurpiranjem saobraćajnica, pješačkih staza, trotoara, pa i zelenih površina, gdje je gotovo onemogućen pješački saobraćaj. Iz tog razloga javila se potreba za rješavanjem ovog problema, a najučinkovitiji način bio je izgradnjom podzemnih garaža, gdje bi se očuvali svi postojeći sadržaji. Gradsko vijeće Sarajeva 2007. usvojilo je izmjene i dopune regulacionog plana gradskog centra Marindvor-II faza. Ovom odlukom predviđena je izgradnja javne podzemne garaže u Ulici Franca Lehara na dvije podzemne etaže sa 260 parking-mjesta", kazali su nam u ovoj službi.

Kriteriji

Općina je, kako navode, iz tehničkih razloga pristupila izradi izmjene i dopune Regulacionog plana Marindvor.

"U odnosu na RP iz 2007, nove izmjene predviđaju samo izgradnju dva ulaza u garaže preko interne pristupne saobraćajnice, umjesto jednog, a to je urađeno kako bi se zadovoljili sigurnosni kriteriji. I prijedlog izmjena predviđa da krov garaže koji je u nivou partera zadržava namjenu predviđenu regulacionim planom u smislu da se zadržava hortikulturno uređena parkovska površina i da se ne smije koristiti kao parking", tvrde iz ove službe.

Navedenim planom, kako su istakli, u želji da se ispune zahtjevi stanovnika, stiču se uslovi da se ukine centralna saobraćajnica za motorna vozila. Umjesto toga, ovaj bulevar će postati u potpunosti pješačka šetnica sa uređenim zelenim površinama, dječijim igralištima i mobilijarom što će svakako podići kvalitet urbanog življenja.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top