Inicijativa da se most na Ilidži nazove po Britancu koji se 1993. spalio zbog ignoriranja rata u BiH

03 pjesacki most zeljeznica 22 feb 2019Most na Ilidži kod centra OBI koji je oštećen usljed poplava 3. februara ove godine uskoro bi trebao biti potpuno izgrađen. Vrijednost projekta je 1.379.823.15 KM, a radove izvode preduzeća „Pont“ i „Porobić“.

Trenutno se obnavlja, a rok za izvođenje radova je 29. juli ove godine.

Most trenutno nema vlastito ime pa često biva nazivan "kod OBI-ja", jer se nalazi u blizini ovog tržnog centra.

Na posljednjoj sjednici OV Ilidža vijećnik Samir Avdić (SDP) predložio je da se most nazove po Grahamu Bamfordu, Britancu koji se žrtvovao s namjerom da skrene pažnju na žrtve agresije na BiH.

''Ako most dobije ovo ime, inicirat ću da se s obje strane postavi info-tabla sa fotografijom i tekstom o Bamfordovom ljudskom djelu, radi čuvanja od zaborava, a da se na nosećem stubu mosta postavi zastava naše zemlje u odgovarajućoj veličini'', kazao je Avdić.

Bamford se 29. aprila 1993. godine u Londonu protestno spalio zbog rata u Bosni i Hercegovini i odbijanja britanskih vlasti da vojno interveniraju i zaustave rat.

''Britanija mora zaustaviti rat u Bosni, čak i silom ako je potrebno. Sada je vrijeme da povratimo svoje međunarodno poštovanje. Britanska vojska ne smije biti tek počasna straža na masovnom pogrebu. Bosanske bebe, djeca i žene strpljivo čekaju da političari učine ono što i sami znaju da trebaju - daju im zaštitu, vojnu zaštitu. Ne smijemo više gledati to sa strane. Dosta je bilo spaljenih leševa iz bombardiranih zgrada'', kazao je tada Bamford.

(Avaz/foto:sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top