Instalacije usporile Prvu transverzalu

prva trans jan 18 21 foto vlada ks

Izgradnja Prve transverzale trebala bi označiti kraj svakodnevnim, nepreglednim gužvama u saobraćaju na dionici od Sarajeva do Vogošće. Prvom transverzalom automobili će iz centra Sarajeva do Vogošće stizati bez zaustavljanja, a moći će se i uključiti direktno na autoput A1. Početku radova je prethodilo višemjesečno rješavanje imovinskopravnih odnosa.

Saglasnosti

"Prema zahtjevu Direkcije za puteve KS-a, od 1. oktobra 2020, kada im je od Zavoda za izgradnju KS-a dostavljena sva raspoloživa dokumentacija, ova institucija vodi projekat kompletne Prve transverzale, što se tiče pribavljanja projektne dokumentacije, urbanističkih saglasnosti i odobrenja za građenje za sve dionice Prve transverzale. Zavod nadzire prvih 140 metara dionice jer se finansira iz domaćih sredstava, odnosno od FBiH. Izvođač radova je uveden u posao 26. oktobra 2020. Rok za izvođenje radova je 120 dana. Problem od početka, koji još nije riješen, izmještanje je postojećih elektroinstalacija, zbog čega se radovi ne izvode planiranom dinamikom", kaže Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS-a, i naglašava da Ipsa-institut d. o. o. Sarajevo radi nadzor na dionici Bare - tunel Kobilja Glava, što se finansira iz kredita EBRD-a.

Izgradnja Prve transverzale definisana je u šest građevinskih cjelina. U oktobru 2020. započeta je izgradnja dionica od Kranjčevićeve do Ulice tešanjska te pripreme na izgradnji i drugog dijela te dionice, dio između raskrsnica Ulice Halida Kajtaza sa Tešanjskom ulicom i Ulicom braće Begić.

"Općina Novo Sarajevo rješava preostale imovinskopravne odnose na dijelu saobraćajnice kod Grand nadvožnjaka. Također, na dijelu dionice od Ulice braće Begić do Šipa radi se na rješavanju imovinskopravnih odnosa. Nastavak izgradnje Prve transverzale zavisi od određenja Vlade KS-a, odnosno Ministarstva saobraćaja KS-a kao nadležnih institucija zaduženih za određivanje prioriteta i izgradnju primarnih gradskih saobraćajnica, kao i riješenih imovinskopravnih odnosa", dodao je Hulusić.

Dinamika

Da pored Prve transverzale treba ubrzati i gradnju Devete transverzale i rekonstrukciju Ulice Džemala Bijedića, potvrdio je i Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS-a. On je sa predstavnicima Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem i predstavnicima izvođača radova održao sastanak na kojem su izneseni problemi s kojima se susreću sudionici u građenju, a koji trenutno utiču na dinamiku izvođenja radova. Diskutovano je o načinima ubrzanja aktivnosti s ciljem što skorijeg završetka ova dva bitna projekta.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top