Intenzivniji radovi na tunelu Hranjen kreću na proljeće

tunel hranjen scr

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković izrazio je veliko zadovoljstvo odlukom da Vlada FBiH daje 153 mil KM tranfera za gradnju autoputeva i brzih puteva, jer to korak dalje i na izgradnji brze ceste Goražde-Sarajevo.

"Radi se o još jednom formalnom činu, zapravo završnoj odluci kada govorimo o ukupnom zaokruživanju priče o finansiranju LOT-a 1, odnosno probijanju tunela Hranjen. Opšte je poznato da su odgovarajuće odluke donesene na nivou preduzeća BH Telecom i na nivou Vlade Federacije i da su ta sredstva alocirana na poseban kod pri Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija" – kazao je Oković.

Federalna vlada imenovala je i radno tijelo koje će pratiti realizaciju potrošnje ovih sredstava odnosno realizaciju samih ugovora.

"Ono što je naš interes je, dakle, probijanje tunela Hranjen, gdje još jednom moramo podsjetiti da je izvođač radova Euro-Asfalt koji već radi na terenu i prema kojem će, u odnosu na dinamiku izvođenja radova, ta sredstva biti doznačavana, odnosno biće plaćan onaj obim radova koji oni budu izvršavali" – pojasnio je on.

Početak radova, čiji rok izvođenja je 36 mjeseci, očekuje se sa stabilizacijom vremenskih prilika.

"Ono što očekujemo u rano proljeće jesu radovi na probijanju samog portala, a trenutno su na terenu u toku, kako smo imali priliku da vidimo, obimni pripremni radovi u smislu izgradnje pristupnih puteva i kampa. Sam pristupni put je dužine oko 2 km, polovina toga je već urađena. Ono što je bila naša obaveza u tom dijelu, jeste zadovoljavanje procedura vezano za Zakon o šumama tako da sa početkom proljeća i ljepših dana ćemo sigurno doći u situaciju da se krene sa probijanjem portala" – kazao je Emir Oković.

(eKapija.com)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top