Izgradnjom Prve transverzale Sarajevo će konačno prodisati

prva transverzala raskrsnica kranceviceva vlada ks

Mostarac Adnan Šteta ponovo je izabran za ministra saobraćaja u Vladi KS. U razgovoru za „Dnevni avaz“ kaže da će mu iskustvo iz prethodnog mandata itekako pomoći te da će sada još brže i bolje raditi.

"Prva transverzala bila je i ostala strateški projekt Kantona. To je najbitnija saobraćajnica koja se trenutno gradi u FBiH, uz autoput. To govorim zato što je saobraćajnica koja ide preko Vogošće, gdje se ulazi u Sarajevo, preopterećena. Izgradnjom Prve transverzale Sarajevo će prodisati" – kazao je ministar Šteta.

Rješavanje problema

Kako trenutno stvari stoje, s gradilištem od Šipa do Kobilje Glave radnici nemaju problema. Ostalo je da se završe sitni poslovi te uradi asfaltiranje nakon izgradnje tunela s dvije cijevi od 650 metara. To će biti treće gradilište koje će biti otvoreno na proljeće ili početkom ljeta.

"Kada su u pitanju radovi od Kranjčevićeve do ulice Braće Begića, nažalost, tu imamo građevinsku dozvolu za samo 140 od predviđenih 850 metara. Pokušavamo da kod Općine Centar i Zavoda za izgradnju KS, koji su nosioci rješavanja imovinskopravnih odnosa, urgiramo da se što prije rješavaju te stvari kako bismo mogli nastaviti graditi taj kompletan dio" - ističe Šteta.

Prema njegovim riječima, tražit će se i od komunalnih preduzeća i teleoperatera da svoje instalacije brže izmještaju jer su taj posao u prethodnom period veoma sporo radili.

Deveta transverzala

Kada je Deveta transverzala u pitanju, prošle je sedmice raspisan tender za gradnju kružnog toka kod Centra „Safet Zajko“. Nakon toga počet će spajanje s autoputem.

"Na ljeto ćemo imati završen tender. Do kraja godine ili početkom proljeća bit će završena ova transverzala" – naglasio je Šteta.

Južna longitudinala

Dosta pažnje Ministarstvo saobraćaja KS posvetit će i izgradnji Južne longitudinale. Već je Općini Novo Sarajevo plaćena parcela gdje će se praviti nova zgrada za stanovnike iz Grbavičke ulice, a čija će se zgrada rušiti jer se nalazi na trasi. Gradnja nove zgrade trebala bi početi na ljeto.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top