Koridor Vc: Pogledajte dinamiku radova na mostu Počitelj

12 tarcin autoput sa cMost Počitelj se nalazi u okviru poddionice Počitelj - Zvirovići na Koridoru 5C. Premoštava magistralnu cestu M-17, rijeku Neretvu i željezničku prugu Sarajevo – Ploče.

Radovi su uveliko u toku, a plan je da bude završeno do kraja 2021. godine.
Ovaj most će biti dužine 980 metara s visinom stubova 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara. To je kontinurani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

Do sada je urađena zaštita jame na stubovima S2, S3 i S4, temelji stubova S3, S4 i S5 i izgrađeni su segmenti stubova S3, S4 i S5.

Izvođač radova za LOT 2, odnosno most Počitelj, je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889 eura bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenom s Evropskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od pet miliona eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

(sa-c.net/4Life)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top