Kreće gradnja najvećeg mosta na Koridoru 5C

most poddionica pocitelj medjugorje

U sjedištu JP "Autoceste FBiH" u Mostaru danas će biti upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići, LOT 1 i LOT 2.

Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP "Autoceste FBiH", u ime investitora, a u ime izvođača za LOT 1 Janming Liju (Yanming Liu), predstavnik "China State Construction Engineering Corporation Ltd." (Kina), te Jang Bo (Yang), u ime konzorcija izvođača radova "AzVirt L.L.C" (Azerbejdžan), "Sinohydro Corporation Ltd." (Kina) i "PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd." (Kina) za LOT2.

U svojstvu svjedoka, ugovor će potpisati ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, u ime "China State Construction Engineering Corporation Ltd". Janjun Li (Yanjun), a u ime konzorcija izvođača radova "AzVirt L.L.C", "Sinohydro Corporation Ltd." i "PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd." svjedok potpisivanja ugovora bit će Ahmet Murat Turkolu (Turkoglu).

Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići) iznosi 56.522,840,50 eura bez PDV-a.

Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 2 (Most Počitelj) iznosi 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB).

Trasa autoceste poddionice Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve. Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 je 30 mjeseci.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top