Magistralna cesta Neum-Stolac gotova u januaru 2022.

solac neum foto jpcestefbihIzgradnja magistralne ceste Neum – Stolac, trebalo bi da bude završena početkom 2022. godine, kazali su iz JP Ceste Federacije BiH. Dodaju kako je vrijednost projekta 72 milijuna KM.

Kada je riječ o izgradnji magistralne ceste Neum – Stolac okončani su radovi na dionici Stari Neum – Kiševo – Broćanac, dužine 12 kilometara, kao i na poddionici Prapratnica – Hutovo u dužini od 2,5 kilometra, uključujući i tunel Žaba 975 metara.

U toku su radovi na poddionici Stolovi – Drenovac, ukupne dužine 8,95 km. Radovi su započeli u oktobru 2019. godine, a trenutno su u fazi izvođenja gornjeg stroja ceste. Asfaltirano je 6,2 km od ukupno 8,95 km. Preostali radovi su privremeno obustavljeni zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Očekivani završetak svih radova na ovoj poddionici je april ove godine.

Dodaju kako su u toku radovi i na poddionici Broćanac – Prapratnica u dužini od tri kilometra, uključujući i radove na raskrisnicama Babin Do i Oskrušnica. Radovi su započeli u maju 2020. godine, a očekivani završetak svih radova na ovoj poddionici je 1. avgust 2021. godine.

U toku su radovi i na poddionici Hutovo – Cerovica (LOT 5), ukupne dužine pet kilometara i poddionici Cerovica – Stolovi (LOT 6), ukupne dužine 4,95km. Radovi su započeli u oktobry 2020. godine i trenutno se izvode zemljani radovi. Predviđeni rok završetka kompletnih radova na ovim poddionicama je januar 2022. godine, kazali su u JP Ceste FBiH.

Također se vode aktivnosti oko izgradnje obilaznice oko Stoca, gdje zajedno s općinom tražimo rješenje za trasu buduće obilaznice.

Podsjećanja radi, u aprilu 2018. godine počela je izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac.

(Faktor)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top