Na čekanju linija brzog voza Hadžići - Željeznička stanica

talgo vozovi bih

Iako je ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta, prije mjesec najavio da će do kraja jula biti uspostavljena linija brzog voza Hadžići - Željeznička stanica, to se ipak neće desiti. Kao što ni krajem jula neće početi rekonstrukcija tramvajske pruge. Inače, brzi voz, ako ikad proradi, od Hadžića do grada stizao bi za 25 minuta.

Šteta sada obećava novi termin rekonstrukcije pruge koji neće ići prvobitno planiranom dionicom.

Manja dionica

"Radovi neće početi u julu. Po ugovoru je definisano 28 dana od potpisivanja ugovora. Napravljeni su određeni administrativni izazovi koji se moraju riješiti. Po tenderu je bila definisana prva faza od Čengić-Vile prema gradu. Mi smo odredili da prva faza bude od Ilidže prema Nedžarićima. Lakše je određene izazove riješiti tu, nego u centru grada, s obzirom na to da se radi o manjoj dionici. Dobit ćemo značajno sigurniju prugu, u samom finišu je tender za kupovinu novih tramvaja, isto tako kreditom EBRD-a. Sigurnost te pruge će biti na daleko višem nivou. Danas imamo prugu koja je nesigurna, gdje tramvaji voze po 20 km/h i dešavaju se ispadi. Dobit ćemo prugu koja je na betonskim kockama, polugama, što znači da ćemo u budućnosti moći razmišljati da taj dio pruge pretvorimo u neku saobraćajnicu. Projekat je zahtjevan i specifičan za rad", istakao je Šteta.

Rekonstrukcija pruge trebala bi početi prije školske godine, a rok za izvođenje su dvije godine. Tek kada krene rekonstrukcija pruga, znat će se kako će funkcionisati saobraćaj, odnosno kada će biti uspostavljen brzi voz.

"Plan je da kada voz stigne na Željezničku stanicu, putnici ne moraju čekati, već da odmah imaju tramvaj kojim idu dalje prema gradu. Moja su očekivanja da će to biti vrlo brzo", ranije je izjavio Šteta.

Cilj je, kako je tada govorio ministar Šteta, da voz proradi prije nego što počne rekonstrukcija tramvajske pruge.

Autobus i tramvaj

"Vozom bismo rasteretili dobar dio putnika, jer će prva dionica koju ćemo obnavljati biti Ilidža - Nedžarići. Građanin iz Hadžića bi trebao jednim autobusom do Ilidže, onda drugim s Ilidže do Nedžarića, a onda bi prelazio u tramvaj i išao prema gradu. Ovako, vozom će odmah moći do Željezničke stanice", kaže Šteta.

Još nije definisano ni da li će građani moći putovati s kuponima koji već važe za ostala prevozna sredstva.
"Kada je riječ o kupovini karata, one bi bile povoljnije nego što sada koštaju dvije karte koje putnici moraju kupovati, jednu za tramvaj, drugu za autobus", rekao je Šteta.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top