Na jesen počinje izgradnja novog mosta u Toplicama

most toplice vrbas visual

Gradnja budućeg mosta preko Vrbasa u Toplicama, po svemu sudeći, mogla bi početi na jesen, saopšteno je na današnjoj prezentaciji idejnog projekta nove poveznice preko Vrbasa.

Poslije izgradnje novog mosta na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta u Obilićevu, Banjaluka bi trebala dobiti još jedan most preko Vrbasa, i to 220 metara uzvodno od postojećeg, jednosmjernog mosta u Toplicama, saopšteno je na sajtu Grada Banjaluka.

Prema idejnom rješenju, koji su danas predstavili arhitekte iz projektanske kuće Urbis, budući most u Toplicama imaće raspon od 65, a širinu 11 metara. Osim dvije saobraćajne trake po tri i po metra biće izgrađene i pješačke staze širine po dva metra. Ovaj most primarano će biti orjentisan na teretni saobraćaj, s obzirom na to da je preko njega cirkulisati teretni saobraćaj u pravcu Istočnog tranzita.

Projektom je predviđeno da most bude građen sistemom konzolne gradnje od čelika i betona kao spregnuta konstrukcija. Na ovaj način gradnje, projektanti su se odlučili zbog konfiguracije terena i izuzetno uskog prostora na kojem će se nalaziti buduće gradilište.

Nakon idejnog rješenja, slijedi izrada glavnog projekta, koji bi trebao biti završen do 25. avgusta ove godine.

"Nakon izrade glavnog projekta, Grad Banjaluka će, kao finansijer, pokrenuti javnu nabavku za izbor izvođača radova, a ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, gradnja bi mogla početi već ove jeseni" – izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

(eKapija.com)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top