Najavljeno raspisivanje javne nabavke za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

rekonstrukcija tramvajski sina wien

Općinu Ilidža posjetili su ministri Vlade Kantona Sarajevo te su tom prilikom razgovarali o saradnji dva nivoa vlasti. Između ostalog, razgovarano je i o gradnji tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Kako su saopćili iz Općine Ilidža, sastanaku su prisustvovali načelnik Nermin Muzur (NiP), rukovodstvo Općinskog vijeća Ilidže - predsjedavajući Tarik Stambolić (NiP) i dopredsjedavajući Samir Avdić (SDP) i Redžo Lemezan (NS), ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP), ministar zdravstva Haris Vranić (SDP) i ministar finansija Davor Čičić (SDP).

Teme sastanka bile su, kako je navedeno, saradnja Općine s resornim ministarstvima u Vladi Kantona Sarajevo.

Načelnik Muzur je iskazao zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo na podršci projektima koji su realizirani u proteklom periodu.

"Moram istaći izuzetnu saradnju s ministrom Štetom i Ministarstvom za saobraćaj u projektima koje smo realizirali, kao i u projektima koji su započeti, a bit će realizirani u narednom periodu. U interesu nam je da kontinuirano vodimo dijalog s resornim ministarstvima, kao i da delegiramo projekte ili probleme s kojima se susreću građani kako bi zajedno pronašli moguća rješenja", istakao je Muzur.

Ministri resornih ministarstava saglasni su da je izuzetno bitna komunikacija, saradnja i koordinacija te da su na raspolaganju za svaki oblik zajedničkog djelovanja kako bi se poboljšali uslovi života građana Ilidže, ali i ostatka Kantona Sarajevo.

Ministar Šteta je naglasio da je pristupljeno planiranju narednih projekata koje će realizirati ministarstvo i općina, ali i nagovijestio raspisivanje postupka javne nabavke za tramvajsku prugu za Hrasnicu do kraja ove godine.

"U proteklom periodu uspjeli smo da riješimo sve administrativne procedure i kao što smo i planirali, raspisivanje postupka javne nabavke za tramvajsku prugu do Hrasnice će najvjerovatnije biti do kraja ove godine", kazao je ministar Šteta.

Također, ministar je potcrtao da su riješeni i administrativni problemi u vezi s rekonstrukcijom ratnog puta prema Igmanu te će biti pokrenute aktivnosti na realizaciji ovog projekta, ali i radovi na velikoj raskrsnici na 13. transverzali, kao i na pripremi aktivnosti za izgradnju uključne trake na zapadnom prilazu prema Osjeku.

Ministar Vranić kazao je da se iz oblasti zdravstva kontinuirano radi na unapređenju usluga građanima kako u domovima zdravlja, tako i ambulantama. Ocijenio je da je najveći problem nedostatak adekvatnog kadra shodno potrebama ovih ustanova.

Načelnik Muzur je iskazao spremnost da Općina Ilidža u saradnji s Ministarstvom zdravstva pokrene aktivnosti u rješavanju aktuelnih problema građana te su dogovorene kratkoročne i dugoročne mjere.

Prvenstveno će se pronaći, kako je navedeno, mehanizmi za prevazilaženje trenutne situacije nedostatka kadra te je najavljeno da će se u narednom periodu riješiti nedostatak kadra u pojedinim ambulantama na području Ilidže.

Ministar Vranić podržao je prijedlog načelnika Muzura da se na lokalitetu Stupskog brda otvori nova ambulanta shodno potrebama građana ovog naselja. Dogovoreno je i da će u saradnji s resornim ministarstvom Općina Ilidža u narednoj godini sufinansirati specijalizaciju iz oblasti porodične medicine kako bi se unaprijedio i prevazišao i nedostatak ovog kadra na području Ilidže i Kantona Sarajevo, saopćili su iz Općine Ilidža.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top