Nakon poništenog ugovora: Sanacija dijela tramvajske pruge čeka novog izvođača

tramvajska pruga sarajevo rekonstrucija

Planom javnih nabavki Ministarstva saobraćaja KS za 2020. godinu uskoro će očekuje ponovna objava tendera za sanaciju tramvajske pruge na dionici "S" krivina- tramvajsko stajalište Marijin dvor.

Ministarstvo u novom sazivu za ove radove planira 550.000 KM bez PDV-a, što je više od 100.000 KM od prošlogodišnjeg tendera i potpisanog ugovora.

Podsjetimo, za ove radove je 2019. godine proveden postupak javne nabavke i odabran izvođač IOG - Infrastruktura optimizacijska grupa d.o.o. Ilidža.

Ugovor o izvođenju radova na sanaciji tramvajske pruge u pravcu prema Baščaršiji od "S" krivine kod hotela Holiday do stajališta Marijin Dvor, u julu 2019. godine potpisao je tadašnji ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta s direktoricom Infrastrukturne optimizacijske grupe Samkom Jamak.

Ukupna vrijednost radova tog ugovora iznosila je 440.000 KM, a IOG je trebao uraditi sanaciju dionice od 350 metara. Ipak, do radova nije došlo.

U međuvremenu, 24. jula, ministarstvo je zaprimilo informaciju o Žalbi na obavještenje da se jedan pravni subjekat žalio na potpisani ugovor u zakonskom roku, ali im nije dostavljen nikakav odgovor.

Naime, konzorcij preduzeća AGI iz Konjica, Aspo Rail iz Sarajeva i Željo iz Konjica uputio žalbu Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo zbog odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

U svojoj žalbi istakli su "bitnu povredu odredaba postupka", "zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja" i "zbog pogrešne primjene materijalnog prava".

Kako žalba firme, koja je poslana na vrijeme nije stigla do odgovornih lica koja su provodila ovu javnu nabavku, ministarstvo je izdalo nalog Komisiji za javne nabavke ovog ministarstva da zaprime žalbu i izjasne se na navode.

Također, firmi IOG d.o.o poslan je dopis da se sve radnje koje su planirane ugovorom odlažu do donošenja rješenja Ureda za razmatranje žalbi koje je na kraju poništilo ugovor.

(akta.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top