Nepoznat početak gradnje tramvajske pruge prema Hrasnici

rekonstrukcija tramvajski sina wien

Uprkos brojnim najavama gradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica, još nije poznato kada će radovi početi. Iz Općine Ilidža kazali su nam da su razlog tome neriješeni imovinskopravni odnosi na lokacijama gdje je predviđena gradnja.

Građevinska dozvola

"Intenzivno radimo na rješavanju ovog problema. U proceduri je dobivanje i drugih potrebnih saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole. Nakon što dobijemo dozvolu, bit će raspisan javni poziv za izbor izvođača radova" – kazali su nam u Općini Ilidža.

Pojedini vijećnici Općinskog vijeća Ilidža nisu baš optimistični kada je u pitanju gradnja pruge. Vijećnik Samir Avdić mišljenja je da su dosadašnja obećanja služila predizbornoj kampanji te da se tek s novoformiranom vlašću u KS može očekivati da se realizaciji ovog projekta pristupi ozbiljnije nego do sada.

"Studija isplativosti koju radi IPSA uskoro će biti završena i na osnovu toga ćemo konačno biti u stanju odlučiti šta dalje. Do tada čekamo da načelnik Senaid Memić pripremi zemljište metodom koju je prošle godine najavio, „oranjem kozom“ "– rekao je Avdić.

S druge strane, vijećnik Faik Hadrović smatra da su stvoreni određeni preduvjeti za gradnju pruge te da je najbitnije da je završen glavni projekt.

Dobre šanse

"Mislim da ovaj projekt ima dobre šanse da bude realiziran. Za dvije godine stanovnici Hrasnice i Sokolović-Kolonije trebali bi se voziti tramvajem na ovoj relaciji" – rekao je Hadrović.

Općina Ilidža planirala je sredstva za ovaj projekt u 2018. godini u iznosu od 4,76 miliona KM, a preostala sredstva će se naknadno preusmjeriti iz budžeta 2019. i 2020. godine.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top