Ništa od pompezne najave o gradnji “Mosta dobojskog prijateljstva”

most dobojskog prijateljstva foto avaz

Prije 20 godina inženjerske jedinice belgijskog SFOR-a su na rijeci Spreči sagradile “Most mira”, koji je spojio obale, a time i povratničko naselje Suho Polje sa svijetom. Bila je to velika radost za ljude ovog kraja, čime je omogućen povratak svojim kućama Bošnjacima u Suhom Polju.

Most je, tada je rečeno, privremenog karaktera, do njega je trebalo sagraditi, novi, armirano-betonski most, zašto je osiguran projekt.

Turska agencija za međunarodni razvoj “Tika” je za novi “Most dobojskog prijateljstva” osigurala milion maraka, gradnja je najavljivana ove godine, ali kako sada stvari stoje, do toga neće doći uskoro. Niko, ni u Općini Doboj, ni Doboj-Istoku, koje bi most zajednički gradile, pouzdano ne zna gdje je zapela dugo najavljivana gradnja.

Mještani Suhog Polja su u više navrata sami, te uz pomoć donatora, mijenjali gornji, drveni dio mosta zbog dotrajalosti kako neko ne bi propao u rijeku Spreču. I danas je vožnja ovim mostom preko drvenih greda ravna hororu. Vozeći se njime, imate osjećaj da će se pod vama sve urušiti.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top