Objavljen tender za izgradnju dionica Tarčin-Konjic

autoput banjaluka_foto_nezavisneObjavljen je tender za izgradnju dionica Tarčin-Konjic, pododjeljak Tarčin-Ivan dužine 6,8 km, tunel Ivan dužine dva km, te dionice Poprikuše-Nemila dužine 5,1 km, saznaje poslovni portal Akta.ba.

U cilju realizacije ovog projekta BiH će koristiti zajam Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 120 miliona eura i zajam Europske investicijske banke (EIB) u iznosu od 90 miliona eura.

Navedena sredstva kako je ranije precizirano biće korištena za finansiranje izgradnje prioritetnih dijelova autoceste na međunarodnom transportnom koridoru Vc.

Kako je navedeno u tenderu, prijaviti se mogu kompanije koje daju savjetodavne usluge, a one će uključivati nadzor na dionici Tarčin-Konjic, odnosno Tarčin-Ivan (dužine = 6,8 km), LOT 2 tunel Ivan (dužine 2 km), nadzor dionice Poprikuše-Nemila (dužine 5,1 km).

Ovo je veoma važan projekat koji će da dorinese otvaranju novih radnih mjesta u periodu izgradnje projekta, povećanju konkurentnosti domaćih prozvoda na globalnom tržistu, smanjenju vremena utrošenog na putovanje ljudi, što pozitivno utječe i na turistički potencijal države, a i na kvalitetu života njenih stanovnika. Realizacija projekta će uticati i na brži, lakši i jeftiniji transport materijala i proizvoda kroz državu do određenih odredišta, očuvanje pokretne imovine stanovnika i firme zbog razlike u kvaliteti autoceste u odnosu na postojeću prometnu infrastrukturu.

(Akta.ba)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top