Objavljen tender za izradu Studije izvodljivosti za gradnju pruge Vareš-Banovići

pruga

Željeznice FBiH objavile su tender za izradu Studije izvodljivosti za gradnju pruge Vareš-Banovići.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, ideja za projekat pruge Vareš-Banovići stara je više od 70 godina. Prema nedavno utvrđenoj Transportnoj strategiji FBiH za period do 2030. potrebno je u kratkom periodu izraditi odgovarajuću studijsku dokumentaciju koja bi valorizovala ovu ideju na konkretan način.

Gradnjom pruge Vareš-Banovići direktno bi se povezale oblasti u centralnom dijelu BiH sa dokazanim i značajnim rudnim bogatstvima u koridoru grube dužine 50 km između tri najjača kantona - Kantona Sarajevo, ZDK i Tuzlanskog kantona. Osim toga realizacija ove investicije bi predstavljala značajno skraćenje prevoznog puta željeznicom između pruge u Koridoru 5C i pruge Brčko-Banovići, sa vezom na prugu Doboj-Tuzla-Zvornik-Srbija, a koje se već nalaze u regionalnoj SEETO/TEN-T mreži pruga.

Obuhvat zadatka uključuje kompletnu željezničku infrastrukturu nove pruge - donji stroj, gornji stroj, signalno-sigurnosne uređaje, telekomunikacione uređaje i stabilna postrojenja električne vuče. Osim navedene pruge, zadatak sadrži i izradu projektnih rješenja za usklađivanje svih navedenih elemenata infrastrukture sa novom prugom za postojeću prugu Podlugovi-Vareš i postojeću prugu Brčko Banovići, dionica Bosanska Poljana-Banovići.

Potrebno je, takođe, izraditi idejna rješenja povezivanja tuzlanskog aerodroma sa postojećom željezničkom mrežom.

Rok za dostavu ponuda je 2. oktobar.

(eKapija.com)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top