Odabran izvođač za rekonstrukciju tramvajske pruge od Marijin Dvora do Ilidže

rekonstrukcija tramvajski sina wien

Izabran je i potpisan ugovor s kompanijom koja će rekonstruisati tramvajsku prugu u Sarajevu. Konačno je izgledan i završetak gradnje tramvajske stanice u naselju Otoka.

To je za Klix.ba potvrdio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta. Potcrtao je da je završen tender na kojem je izabran izvođač radova za rekonstrukciju pruge od Marijin-Dvora do Ilidže. Očekuje da će ugovor s izvođačem biti potpisan sljedeće sedmice.

Na pitanje da li nam može reći koja je kompanija izabrana za rekonstrukciju, odgovorio je da to ne može kazati zbog toga što su takva pravila Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čijim će se kreditom finansirati radovi.

Najavio je da će nakon potpisivanja ugovora biti javno obznanjeno ko su izvođači, podizvođači te kako će se vršiti rekonstrukcija pruge. Pretpostavlja da će rekonstrukcija početi već u ljeto ove godine.

Gostujući u Forumu odgovornosti, koji je organizovao Centar civilnih inicijativa (CCI), Šteta je obrazložio kakva će pruga biti nakon rekonstrukcije te da neće biti upotrebljiva samo za tramvaje, već i za vozila hitnih službi tokom saobraćajnih gužvi.

"Pruga više neće izgledati kao što sada izgleda. Između nje će biti betonske ploče, a stvorit će se uslovi da određene dionice pruge pretvorimo u 'rotirajuću' saobraćajnicu. To znači da npr. policija ili hitna pomoć tuda mogu voziti", kazao je.

Ranije je objavljeno da će rekonstrukcija trajati dvije godine, a da je ponude za rekonstrukciju poslalo šest kompanija: CSI&REC iz Kine, China Civil Engineering Construction iz Kine, YM - Aypiray Joint Venture, Euro-Asfalt i Duha iz Bosne i Hercegovine i Slovačke, Strabag iz Austrije i Gulemark iz Turske. Radovi će koštati 20 miliona eura.

Konačno se nazire kraj gradnje stanice na Otoci

Gradnja savremene tramvajske stanice na Otoci je počela u februaru prošle godine. Stanica je trebala biti izgrađena do kraja aprila 2020., što znači da je rok probijen prije godinu.

Bivši resorni kantonalni ministar Adi Kalem je u septembru prošle godine u intervjuu za naš portal istakao ono što on smatra da je razlog probijanja roka.

"Gradnja tramvajskog stajališta na Otoci stoji iz razloga što neko nije pogledao u projekt i vidio da je tramvajsko stajalište u koliziji s odvodnjom pruge. Da smo završili to stajalište, mi bismo ga morali rušiti. Da li to ide? Oštetili bismo budžet, mi se moramo odgovorno ponašati prema novcu građana", rekao je.

Tada je tvrdio da je dva puta objavljivan javni postupak da se postavi cijev.

"Prvi put se niko nije prijavio, a drugi put je iznos bio duplo veći od procijenjenog. Sada imamo direktan sporazum sa sadašnjim izvođačem da se i taj posao završi. Procesi su dosta spori u realizaciji bilo kojeg projekta. Ne može se ništa brzo riješiti", smatra Kalem.

Krajem februara ove godine aktuelnog ministra Štetu smo pitali zašto nije završena gradnja.

"Nije ni meni jasno zašto se gradi ovoliko. To treba pitati bivšeg ministra i bivšu vladu, jer to nisu završili u svom mandatu. To se moglo završiti", poručio je.

Tada je očekivao da će radovi biti okončani sljedeći mjesec, u martu. Ali, to se nije desilo - gradnja još traje. Zato smo Štetu ponovo pitali kada će stanica biti napravljena. Odgovarajući na ovo pitanje, naveo je ono što smatra propustom bivšeg ministra Kalema.

"Bivši ministar je prošle godine povukao nadzor. Nije imenovao nadzor te smo ga tek nedavno imenovali. Upravo danas (op. a. 26. maja) u 12 sati je bio sastanak na stanici, kojem su prisustvovali nadzornici, predstavnici Zavoda za gradnju Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad i izvođača. Tom prilikom su donijeli zaključke", naglasio je.

Kako je kazao Šteta, rečeno mu je da je stanica skoro spremna za upotrebu te da je potrebno provesti nadzor i tehnički pregled koji treba provesti Općina Novi Grad.

Na pitanje zašto još nisu postavljene rampe za ulazak i izlazak, informativni ekrani i videonadzor, odgovorio je da to nije učinjeno jer nije bilo nadzora. Poručio je da tek kada u potpunosti bude završena gradnja stanice, onda će biti i upotrebljiva.

Ova stanica bi trebala biti u potpunosti zatvorena, imati prostor za prodaju karata, pomične kapije i ulaz prilagođen osobama s invaliditetom i onima koji djecu voze u dječijim kolicima. Cijeli prostor bi trebao biti pod videonadzorom.

Građani primorani čekati tramvaj na improviziranom stajalištu koje je u vrlo lošem stanju

Dok se radovi ne završe, građani su primorani tramvaj čekati na improviziranom stajalištu koje je u vrlo lošem stanju. Prljavo je, oštećeno i opasno po sve učesnike u saobraćaju s obzirom na to da se nalazi pored glavne gradske saobraćajnice.

Zbog ove privremene stanice je zaustavljeno saobraćanje motornih vozila u traci za skretanje na dužini od nekoliko desetaka metara, što uzrokuje saobraćajne gužve.

Šteta je najavio da sljedeća stanica koja bi trebala biti modernizirana jeste ona u naselju Nedžarići - iz smjera Ilidže. Namjera je da bude modernizirano više od 20 stanica. Uvjerava da će stanice biti modernizirane u datom roku.

(klix.ba/foto: sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top