Općina započinje strožiji nadzor nad prokopima i njihovom sanacijom

prokop ilustracija centar

Općina Centar Sarajevo ulaže značajna finansijska sredstva za održavanje lokalnih i nekategorisanih cesta.

U prošloj godini rekonstruisan je niz saobraćajnica među kojima su Asima Ferhatovića, Kemal begova, izgrađena nova saobraćajnica kod porodilišta Jezero, u Ulici Maria Mikulića, započeta rekonstrukcija Ulice Skenderija... Za ovu namjenu je iz budžeta središnje sarajevske Općine izdvojeno oko 3,5 miliona maraka.

I prijedlogom budžeta za 2019. godinu planirana su značajna sredstva za ovu namjenu. Sve navedeno govori da Općina Centar u vrh prioriteta svog djelovanja stavlja saobraćajnu infrastrukturu.

Međutim, pored niza problema sa kojima se susreće ova lokalna zajednica, kada je u pitanju izgradnja, rekonstrukcija i sanacija saobraćajnica, u posljednje vrijeme sve je izraženija i pojava prokopa. Što na ulicama koje nisu, što na ulicama koje su tek rekonstruisane.

Pored toga što se prokopi ne saniraju na odgovarajući način i samo izvođenje radova se ne izvršava u skladu sa građevinskim normama, pa tako dolazi i do povreda i oštećivanja motornih vozila. Posljednji zabilježeni slučaj se desio u Ulici Josipa Vancaša gdje je naš sugrađanin zadobio ozljede prilikom pada u neoznačeni prokop.

S obzirom na sve navedeno i sve glasnije negodovanje javnosti općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je najavio još strožije uslove prilikom izdavanja rješenja za prokope ulica, ali i njihovo vraćanje u prvobitno stanje. Svjedoci smo da se prokopi u većini slučajeva ne saniraju na odgovarajući i zadovoljavajući način, te se zbog toga u najvećoj mjeri stiče dojam da je većina ulica u općini Centar u jako lošem stanju.

Zbog svega navedenog donijeta je odluka prema kojoj će uposlenici nadležnih općinskih službi u narednom periodu provoditi još strožiju kontrolu prokopa koji se rade na ulicama, njihovu kvalitetnu sanaciju, odnosno dovođenje u prvobitno stanje, a posebno nadzor nad primjenom mjera obezbjeđenja gradilišta i sigurnosti građana u zoni izvođenja radova.

To pored ostalog podrazumijeva i sankcije utvrđene zakonom.

Općina Centar poziva sve vlasnike podzemnih instalacija na saradnju sa nadležnim općinskim službama kako bi se svi poslovi realizovali na zadovoljstvo naših sugrađana.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top